LinkedIn şi contactele profesionale dintre medici

Faţă de alte profesii medicii s-au profilat pe internet cu oarece întârziere. Dar lucrurile încep să se schimbe şi medicii tineri sunt prezenţi atât pe reţele de socializare, gen Facebook, cât şi pe cele mai serioase, profesionale gen LinkedIn.

Cu cei peste 60 milioane de utilizatori, LinkedIn este cea mai stufoasă reţea profesională. Olandezi sunt cu cei peste 1,5 milioane de utilizatori printre cei mai activi şi se estimează că 2/3 dintre cei cu studii universitare ar avea un profil pe LinkedIn. Multe instituţii solicita angajaţilor să îşi facă un profil şi să fie activi cu informaţii, să se afilieze unui grup, să urmeze o companie sau să participare la discuţii.

Avantajele înscrierii sunt: posibilitatea de contacte profesionale rapide cu specialişti din alte ţări sau de pe alte continente, îmbunătăţirea imaginii profesionale prin PR, peer-review-ul unui caz/articol/informaţie/reuniune medicală, accesul la informaţii ţintite prezentate în grupurile de discuţii, şi nu în ultimul rând găsirea unui loc de muncă. Un mare dezavantaj ar fi atentatul la intimitate, dar acesta se poate apăra mai bine decât pe alte reţele de socializare, dacă se evita postarea informaţiilor cu caracter strict personal.

PS. Deoarece printre olandezi este foarte la modă, m-am înscris pe LinkedIn de acum câţiva dar mi-am îmbunătăţit profilul şi lista de contacte doar de curând. Un mail primit de la o fostă colega de facultate mi-a adus aminte cât de mică a devenit lumea… Între timp mi-am format o adevărată reţea de profesionişti din domeniile de interes şi m-am înscris în câteva grupuri de discuţii foarte active unde îmi postez din când în când părerea… În comparaţie cu Facebook acesta reţea de “socializare profesională” este mai puţin populară printre medicii romani şi în afară de colega care mi-a trimis emailul şi care locuieşte în USA nu am mai identificat deocamdată pe nimeni din generaţia mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *