Sănătatea în Brunei

Brunei este situat în partea de nord a insulei Borneo (cea mai mare insulă din sud-estul Asiei) la ţărmul Mării Chineze de Sud, înconjurat de Malaezia. În secolele 14-17 sultanatul se întindea pe toată insula (de aici şi numele) şi în arhipelagul Sulu. Sosirea coloniştilor portughezi, olandezi şi englezi a dus la restrângerea teritoriului la ceva mai puţin de 6000 km în regiunea Serawak. În 1888 Brunei intră sub protectorat englez. Descoperirea rezervelor de petrol şi gaz îi întăreşte autonomia în sânul Malaeziei iar din 1984 devine un stat islamist independent.

Populaţia, de doar 400.000 de locuitori, este în compusă din 2/3 malaezi, 15% chinezi şi restul de alte naţionalităţi. Islamul este religia naţională urmată de budism şi creştinism. Conducătorul suprem este din 1967 sultanul Hassanal Bolkiah, al doilea că bogăţie din lume (după regele Thailandei) şi care are mai multe soţii (în mod oficial are dreptul la cel mult patru) dintre care doar primele două iau parte în mod vizibil la ceremonii. Locuitorii se bucura de asistenţă medicală gratuită (pe lângă care există şi asistenţa medicală privată) pe lângă numeroase alte avantaje, cum ar fi preţul scăzut al orezului şi al locuinţelor sau burse substanţiale pentru studiu în străinătate. Consumul în public şi vânzarea de alcoolului este interzisă (cu excepţia în Limbang-intre Malaezia şi sultanat), iar la graniţe, cel puţin turiştii, nu sunt controlaţi doar sfătuiţi să consume alcoolul în camerele de hotel.

Comparativ cu ţările înconjurătoare, cetăţenii din Brunei au o stare de sănătate relativ bună. Speranţa de viaţă este de 77, 7 ani şi sunt pe cap de locuitor 2,8 paturi de spital, 61 de nurse şi moaşe. Mortalitatea infantilă este redusă şi aloca sănătăţii cele mai mari fonduri comparativ cu ţările din regiune. Durata medie de spitalizare a scăzut în ultimii ani la 4,8 zile pe an. Pacienţii care nu pot fi trataţi în spitalul RIPAS din capitala sunt cu uşurinţă trimişi în ţările vecine iar costurilor sunt suportate de guvern până la vindecare sau stabilizarea bolii. Comparativ cu ţările din jur, prevalenta tuberculozei şi a bolilor infecţioase este redusă, în schimb există un număr din ce în ce mai mare de persoane obeze şi o prevalenţă în creştere a diabetului, bolilor cardiovasculare şi cancerului. Una dintre problemele sistemului sanitar este numărul insuficient de medici specialişti mai ales autohtoni. Din cei 316 medici doar 112 (adică 35%) sunt localnici restul sunt veniţi din afară, din India, Malaezia, Indonezia, Pakistan, Australia, Anglia, etc.

PS. M-am aflat anul acesta pentru câteva zile în Brunei în preajma zilei naţionale care se sărbătoreşte pe 23 februarie. Cea mai mare sărbătoare este însă ziua sultanului, pe 15 iulie, când părţi ale palatului sunt deschise publicului. Capitala Sandar Seri Begawan (înainte Brunei Town) este un oraş, curat, liniştit, unde aproape nu există criminalitate, cu multă verdeaţă, situat într-un ţinut mlăştinos. Oraşul este dominat de palatul sultanului şi de numeroase moschei şi muzee. Cupolele moscheilor sunt poleite cu aur că de altfel şi porţile sau ornamentele gardurilor ce le înconjoară. În muzeul de istorie multe dintre obiecte cum ar fi caleştile de paradă sau hainele de ceremonie ale sultanilor sunt de asemenea bogat împodobite cu aur. Una dintre atracţiile capitalei este Kampung Ayer, districtul lacustru cu case suspendate pe piloni, cel mai mare din Asia. Se spune că sultanul a oferit locuitorilor pământ să-şi construiască case dar că aceştia au refuzat şi au dorit să-şi păstreze locuinţele la prima vedere lipsite de confort. Casele se pot vizita şi trebuie spus că condiţiile de locuit nu sunt aşa de precare. În apropiere se afla unul dintre simbolurile oraşului, un complex construit de un arhitect italian ce cuprinde o moschee de mari dimensiuni în spatele căreia pluteşte pe apă o barcă gigant bogat colorată şi decorată.

 

Printre ambiţiile programului de guvernare făcute cunoscute cu ocazia zilei naţionale s-a numărat stimularea autohtonilor să ajungă medici, şi până atunci, atragerea de medici din alte ţări. Deşi statul nu se confruntă cu probleme financiare, sultanul a făcut totuşi apel la cetăţeni să fie mai cumpătaţi şi să nu risipească nejustificat subsidiile. În ziarele de limba engleză a apărut un articol despre suma de peste 20 milioane de dolari ce a trebuit plătită unei clinici din Singapore pentru tratamentul unei paciente cu cancer de sân, suma considerată exagerată, chiar şi de un sistem aşa de generos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *