Dr Fish sau masajul… cu peşti

Dacă pentru europeni picioarele sunt făcute mai ales pentru mers, pentru asiatici ele înseamnă mult mai mult, şi anume tradiţie şi sănătate.

În Japonia pantofii se lăsă la uşa casei, la intrarea în restaurat sau la urcarea într-un taxi, iar la locul de muncă directorul îşi pune papucii. În India, atingerea sau spălarea picioarelor unei alte persoane este un semn de respect şi face parte din erotism. Iar peste tot a-ţi pune picioarele pe masă sau pe cărţi, este un semn de mare lipsă de respect. Credinţa că picioarele mici sunt un simbol al frumuseţii şi nobleţii a obligat timp de sute de ani femeile din China să sufere de durere. Obiceiul de a bandaja strâns picioarele pentru a le stăvili creşterea a fost abolit abia în 1949. Cu toate acestea în medicină tradiţională chineză se consideră că picioarele au o strânsă legătură cu organele vitale. Tălpile şi degetele de la picioare au 30 de puncte importante iar stimularea/masarea lor ar preveni îmbolnăvirea şi ar vindeca multe afecţiuni de organ. Reflexologii cred că dacă aceste puncte sunt dureroase în timpul masajului/manipulării undeva în organism este vorba de o disfuncţie de organ iar energia meridianelor este blocată. Masajul picioarelor este considerat a fi un exerciţiu pentru organele vitale; de exemplu masajul degetelor de la picioare stimulează funcţionarea creierului.

În ţările asiatice masajul picioarelor se face peste tot: în centre specializare, la colţ de stradă sau pe aeroporturi, gări, în saloane de îngrijire (spa), etc. În afară masajului manual există şi “masajul” făcut de o specie de peştişori “piranha” care înlătura pielea îmbătrânită/celulele moarte. În Turcia, Iran, Siria şi Irak peştişorul Garra Ruffa (4-8 cm lungime, trăieşte în apele cu temperatură între 32-40 grade Celsius) are un statut privilegiat şi este folosit de secole în tratamentul persoanelor cu afecţiuni ale pielii, psoriazis, eczeme, etc. Conform unor cercetări făcute de Universitatea Sivas din Turcia peştii originali Garra Rufa au o enzimă protectoare – ce o eliberează în timpul procesului de curăţire a celulelor moarte – care ar ajuta la vindecarea leziunilor.

PS. În Siam Reap (Cambodgia) în bazinele cu peştişori de pe trotuare, contra unei sume modice (care include şi o băutură răcoritoare gratis…) picioarele şi mâinile sunt masate şi curăţate mai bine decât orice pedicura/manicura. În junglă virgină din Borneo (Malaezia), în valea Danum, unul din puţinele locuri unde urangutanii mai trăiesc în sălbăticie, astfel de “skinfish” trăiesc în apele naturale. Putinilor turişti ajunşi aici ghizii le oferă şansa să facă baie într-un astfel de “Jacuzzi” cu peştişori “piranha”, o experienţă unică, greu de descris… şi răcoroasă, mai ales după o plimbare prin junglă. Masajul corporal cu peşti este una dintre “delicatesele” scump plătite oferite de spa-uri, mai ales în Japonia şi Coreea. Pentru un masaj cu peşti nu trebuie să călătoreşti aşa de departe deoarece tratamentul este oferit în multe spa-uri din Europa, inclusiv în Olanda. Înainte de a începe “tratamentul” este bine de verificat dacă peştişorii sunt autentici, adică din specia Garra Rufa, deoarece mai sunt folosiţi şi alte specii de peştişori, cum ar fi puii de Tilapia sau Chin Chin, cărora după vârsta de luni le cresc dinţişorii, ceea ce poate provoca răni şi infecţii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *