Ozonul şi canicula

O3 sau “gazul albastru”, in conditii normale de temperatura si presiune, a fost descoperit in 1940 de Christian Friedrich Schönbein si dupa 16 ani folosit pentru prima oara de un homeopat, Joseph Lloyd Martin, pentru sterilizarea instrumentarului chirugical. In prezent ozonul este utilizat la dezinfectarea apei potabile, a aerului si a diverselor materiale, ca ierbicid precum si la odorizarea aerului/incaperilor/obiectelor. Cat priveste intrebuintarea lui in medicina, parerile sunt impartite si se stie ca inhalarea ozonului in anumite concentratii si conditii este daunator sanatatii.

Intrebuintarile medicale ale ozonului (ozonoterapia) sunt recunoscute mai mult in medicina alternativa si mai putin in cea convetionala, din lipsa de dovezi stiintifice solide. Astfel au fost publicate studii despre eficacitatea intrebuinatarii ozonul in tratamentul: tuberculozei, scaderii capacitatii auditive, plagilor infectate, afectiunilor psihiatrice, stomatologice, oncologice, degenerative (ca antioxidant), SIDA, infectiilor (prin ozonarea sangelui s-ar distruge virusii, bacteriile), etc.

Formele de administrare sunt diverse: intra-venos, -articular, -muscular, -discal, trasdermal (prin sauna), intrarectal si intravaginal (prin insuflatii). Ozonul se gaseste in compozitia diferitelor produse, cum ar fi apa ozonata. Terapia cu ozon este permisa fara restrictii in mai multe tari printre care Bulgaria, Cuba (unde se spune ca exista generatoare de ozon in fiecare spital), Cehia, Slovacia, Franta, Germania, Israel, Italia, Japonia, Malaesia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Elvetia, Emiratele Arabe, Ucraina si in unele state ale USA.

PS. In Benelux se vorbeste in ultimii ani din ce in ce mai des despre ozon in perioadele de canicula cand concentratia lui atinge niveluri periculoase ce pot afecta in mod negativ starea de sanatate. Inhalarea ozonului, pe perioade indelungate, chiar si in concentratii reduse, afecteaza sanatatea. Astfel, poate cauza iritatii ale ochilor si cailor respiratorii, edem pulmonar, oboseala/ astenie, dureri de cap, scaderea capacitatii de munca. Cei mai expusi sunt batranii, copii mici, persoanele cu afectiuni cardio-pulmonale si astm bronsic. UE a stabilit ca populatia trebuie avertizata daca concentratia de ozon depaseste 180 micrograme pe metru cub ceea ce se si face in timpul buletinelor meteo. De asemenea, se recomanda, mai ales persoanelor din grupe cu risc:

  • limitarea activitatilor in aer liber;
  • statul in casa cu usile si ferestrele inchise (intre 12 si 20-22 pm);
  • aerisirea incaperilor doar pe timpul noptii;
  • consumul suficient de lichide si mai ales de apa;
  • evitarea expuneri la soare si utilizarea cremelor de protectie;
  • respectarea masurilor de protectie a muncii (de ex. plasarea imprimantelor cu laser intr-o camera separata, si evitarea stationarii pe timpul imprimarii, s.a.)

La acestea se adauga si alte masuri impotriva caldurii excesive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *