Art 41 Basel şi cartea de anatomie

Din 1970 se desfasoara anual in luna iunie in Basel cel mai mare “targ” al galeriilor de arta moderna si contemporana din lume. Anul acesta “echivalentul jocurilor olimpice in arta” – cum a mai fost numita aceasta manifestare – s-a tinut intre 10 -14 iunie, au participat peste 300 de galerii de arta din 37 de tari si peste 2.500 de artisti. An de an proprietarii de galerii vin sa-si expuna colectiile, sa vada ce ofera concurenta, sa descopere noi talente, sa vanda obiecte de arta la preturi cat mai ridicate si sa intilneasca curatori, istorici si critici. Arta isi pastreaza atributul de valuta internationala chiar si in perioadele de criza iar anul acesta s-au perindat prin salile de expozitie ticsite de lume si bogatii planetei in cautare de investitii. Arta moderna este din ce in ce mai prevalenta la Art Basel iar expozitia Art Unlimited, care in acest an din cauza numarului crescut de aplicanti si-a marit capacitatea, a fost plina de instalatii de mari dimensiuni si aranjamente audio-video. Compozitii gigantice au fost plasate in imediata apropiere a incintei principale, Messe Basel. Pe durata targului de arta toate muzeele din oras au organizat expozitii si au avut loc numeroase conferinte si vernisaje.

Pentru a comemora 50 de ani de la nasterea artistului american Jean Michel Basquiat (1960-1988) Fundatia Beyeler a organizat o grandioasa expozitie retrospectiva, cea mai mare de pana acum in Europa, ce va fi deschisa pana pe 5 septembrie ac. Sunt expuse peste 100 de picturi si obiecte, in mare parte apartinand fundatiei sau inchiriate de la alte muzee si colectionari particulari. Nascut in Brooklyn dintr-o mama portoricana si un tata haitian, tanarul Basquiat a fost de mic interesat de desen. La varsta de sapte ani, a suferit un accident rutier in urma caruia a fost un timp spitalizat. Ca sa nu se plictiseasca mama lui i-adat o carte de anatomie ceea ce s-a dovedit o mare sursa de inspiratie pentru artistul de mai tarziu.

Compozitiile din prima perioada de creatie sunt pline de corpuri umane, transparente sau pictate cu tonuri primitive. Figura omului negru, figuri inspirate din mediul stradal, copii, automobile si saracie, vor face obiectul picturilor sale. Acest mod de expresie va fi un mijloc de a-l reuni cu radacinile africane si un protest impotriva capitalismului, inegalitatilor si rasismului. Ostil ierarhiilor si regulilor incepe la varsta de 16 ani sa picteze graffiti pe strazile din Manhattan, impreuna cu prietenul Al Diaz, pe care le semneaza SAMO (“same old shit”). La 22 de ani, artistul neo-impresionist si precursor al curentului “tinerilor salbatici”, este descoperit de Ernst Beyeler care-i expune lucrarile inspirate din biblie si mitologie amestecate cu subiecte voodoo, in galeria sa din Basel.

Dupa cinci ani artistul “graffiti” comparat cu Picasso si la fel de prolific, va deceda in urma unei supradoze de heroina si va lasa in urma numeroase lucrari pline de shelete si siluete cu grimase ce vor atinge preturi record la licitatiile de arta. Odata cu stingerea din viata a lui Ernst Beyeler la vartsa de 88 de ani, in februarie ac, ‘’s-a stins din viata o intreaga epoca’’, spun cunoscatorii. Persoana carismatica, eleganta si dinamica, mare iubitor de cultura, comerciant si colectionar de arta, mediator cultural si fondator de muzee, el a stimultat dezvoltarea modiala a artei contemporane. Si a trasformat orasul elvetian Basel intr-o metropola artistica. A descoperit numeroase talente si organizat peste 300 de expozitii toate insotite de cataloage riguros alcatuite.

PS. In vizita la Art 41 Basel n-am putut indentifica nici o galerie romanesca, doar un nume cu rezonanata romanesca la o galerie din Londra: Alan Cristea Gallery. In catalogul epozitiei figureaza galerii din 3 tari ale fostul bloc communist si nici una din Romania. Art Basel are loc din 2002 si in Miami, anul acesta se va tine intre 2-5 decembrie. Combinatia arta-plaja s-a dovedit de suces si Art Basel Miami Beach a devenit cel mai mare show de arta moderna si contemporata de pe continentului american. La anul Art 42 Basel se va tine in acelasi loc din inima cartierului bancar, intre 15-19 iunie, in orasul elvetian de pe malul Rinului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *