Campionatul mondial de fotbal 2010, superstiţii şi evidence-based

Despre evenimentul fotbalistic din acest an ne vom aminti printre altele ca fost “zgomotos”, dominat de superstitii si sarbatorit de suporturi in locuri special amenajate devenite tinta atacurilor teroriste. “Vuvuzela” a fost mascota neincoronata iar caracatita in prag de pensie “Paul” a avut dreptate pana la sfarsit: Olanda a fost invinsa in finala de catre Spania, cu toate ca un papagal din Asia si vrajitoarele din Africa de Sud au prezis contrariul. Oracolului cu numai 8 tentacule i-ar fi fost mai greu sa prezica cele 9 cartonase galbene + 1 rosu si jocul neprietenos al portocaliilor. Entuziasmul si dezamagirea fanilor au fost intens mediatizate si speculate in campanii de marketing si politice. Iar cercetatorii din domeniul medical n-au pierdut ocazia de a transforma evenimentul in obiect de studiu.

Un grup de cercetatori de la “Vrije Universiteit” din Amsterdam au urmarit indeaproape in timpul finalei, comportamentul si au testat nivelul hormonal la un grup de 74 de suporteri de sex masculin (discriminare??) intre 20 si 40 ani. Pentru a nu influenta rezultatele, intrebarile de cercetare nu au fost cu precizie facute publice. Conducatorul proiectului stabilise prin studii anterioare ca ar exista o relatie intre sportul de performanta si superstitie si a afirmat ca ar vrea de acesta data sa stie daca ce gandesc privitorii ar putea schimba rezultatul meciului. Pentru aceasta suporterilor cobai li s-au masurat tensiunea arteriala, ritmul cardiac si nivelul hormonal in saliva, pentru care au avut voie sa scuipe de numai 5 ori… Au avut voie sa manance, sa fumeze si sa bea… apa. De asemenea, au trebuit sa completeze diferite anchete inainte si dupa meci. “Big Brother” a fost prezent iar tot ce s-a intimplat pe durata cercetarii a fost inregistrat si va face obiectul unui film documentar.

Universitatea “St. Radboud” din Nijmegen se poate lauda ca detine capul de afis in descifrarea activitatii creierului. De curand a primit 4 milioane de euro sa cerceteze ce se intimpla in creierul uman in timpul diferitelor activitati. Tehnica RMN a impulsionat in ultimii ani studii legate de miscare si procesele cognitive. Se pare ca nu numai creierul ne controleaza miscarile dar si vice versa. Sportul si activitatile fizice pot ajuta la insanatosirea celulelor nervoase bolnave/ nefunctionale, asa cum s-a constatat la pacientii cu paralizii/pareze dupa un AVC.

La suporterii “portocalii” s-a constatat ca ei “joaca fotbal” cu echipa olandeza si nu cu cea a adversarului, cu exceptia loviturilor de la 11 m. In acest sens un grup de fani a vizionat o finala virtuala intre Germania si Olanda iar in timpul loviturilor de pedeapsa, creierul lor a rectionat la fel si a inregistrat loviturile nereusite de fiecare data ca pe o greseala, fara sa faca diferenta intre echipe. Rapiditatea loviturilor de picior ale lui Arjan Robben nu a putut trece neobservata. Desi el face aproape de fiecare data aceleasi miscari, adversarilor le este aproape imposibil sa il opreasca, sa il impiedice sa loveasca mingea. De aceea cercetatorii au emis ipoteza conform careia miscarea extrem de rapida a piciorului ar “inebuni” practic creierul adversarului care nu mai este capabil sa se adapteze si sa raspunda la timp… Pentru a-si confirma ipoteza cercetatorii spera ca fotbalistul sa se lase testat.

PS. De ce mai are nevoie o echipa de fotbal pentru a castiga un campionat in afara de jucatori rapizi si performanti? De armonie si echilibru! si de ceva care sa-i fereasca de accidentari! In acest scop fotbalistii portocalii (si nu numai…) au purtat inca de la inceput magica bratara magnetica camuflata in bandaje. Arbitrul argentinian Baldassi (de asemenea purtator de bratara…) inca nu stia acest lucru si a verificat bandajul lui van der Waart inainte de a-l lasa sa joace impotriva japonezilor. Cel care a introdus bratara in campionatul de fotbal este spaniolul Guti de la Real Madrid. De atunci multi fobalisti cred cu sfintenie in puterile magice ale bratarei si in faptul ca le imbunatateste perfomantele fizice si mentale. Dupa ce s-a aflat ce anume a mentinut armonia in echipa de fotbal olandeza, bratara magnetica s-a vandut rapid in sute de mii de exemplare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *