La Multi Ani! cu oliebollen!

La sfarsit de an, sunt nelipsite de pe masa olandezilor: oliebollen (un fel de gogosi rotunde de marimea unei mingi de tenis, compacte dar pufoase, din faina si lapte, cu adaus de fructe uscate, stafide, bine prajite intr-o baie de ulei incins si pudrate din belsug cu zahar). Peste 80% dintre olandezi le consuma din abundenta, cei mai multi le cumpara gata facute si doar in jur de 20% le prepara in casa.

Oliebollen sunt “big business”, si in fiecare an se organizeaza un test, de catre Centrul pentru cercetarea gustului, privitor la culoare, greutate, forma, structura, calitatea uleilui… in urma caruia se desemneaza locul unde se fac cele mai gustoase gogosi.

Prima mentionare a retetei intr-o carte de bucate dateaza din 1667, pe atunci prajitura fripta in ulei era… plata si nu rotunda si se numea oliekoek. Despre cum au ajuns sa existe si sa faca parte din obiceiurile culinare olandeze, exista cateva teorii:

  • ca ofranda oferita zeului german Perchta, intre 26 decembrie si 6 ianaurie;
  • ca maincare de post, contine multe calorii si se poate prepara cu usurinta din ingrediente ce se pot pastra timp indelungat;
  • ca prajituri ce sa fie oferite saracilor in perioada sarbatorilor de iarna.

Prepararea lor este considerata o arta dar pentru cei care se incumeta sa le faca in casa, se gasesc, pe internet cea mai potrivita reteta iar in supermarketuri mix-ul adecvat.

Pentru toti cititorii acestui blog si in mod special celor care au postat comentarii:

Sarbatori Fericite si Un An Nou cu Noroc!
Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *