Paradis pentru daltonisti

Chimistul si fizicianul englez John Dalton (1766-1844) este cunoscut mai ales prin legea care-i poarta numele (referitoare la presiunea partiala a gazelor) si pentru contributiile aduse la elaborarea teoriei atomice. La fel ca si fratele sau, el nu putea distinge culoarea roz de cea albastra si rosul de verde ceea ce l-a facut sa creada ca umoarea vitroasa a ochiului ar avea o tenta albastruie si de ceea ar absorbi anumite unde luminioase. In 1798, dupa ce si-a dat seama ca sufera de o tulburare a vederii cromatice, a publicat prima lucrare stiintifica despre perceptia culorilor: “Extraordinary facts relating to the vision of colours”. Inca din timpul vietii a cerut ca ochii sa-i fie examinati dupa moarte, ceea ce s-a si intimplat dar fara sa se stabileasca cauza defectului vederii cromatice de care a suferit. Abia in 1995 au fost cercetate genetic ramasitele ochilor sai si prin analiza AND-ului s-a stabilit ca Dalton a suferit de deuteranopie sau cecitate pentru culoarea verde. Deuteranopia este o forma rara de cecitate cromatica care afecteaza 1% din populatia masculina. Afectiunea mai este denumita si daltonism un omagiu adus celui care a facut prima descriere a ”handicapului” cromatic de care a suferit.

In prezent se cunosc numeroase forme de cecitate cromatica, congenitala si dobandita care se pot corija partial sau total prin lentile speciale. Persoanelor care prezinta tulburari cromatice le este interzisa practicarea a in jur de 150 de profesii (conducatori de vehicule, piloti de avioane si de vapoare, giuvaergii, etc). In cele mai multe tari persoanele care au cecitate partiala pot obtine permis de conducere auto. Romania este, se pare, sigura tara din lume care poate interzice obtinerea permisului de conducere auto persoanelor cu disfunctii cromatice din cauza   formularii ambigue a unui paragraf de lege.

Si totusi exista cateva locuri unde daltonistii de la volan s-ar putea simti in largul lor cu sau fara lentile de corectie. Thimphu este din anul 1961 capitala micului stat Butan, situat la est de Himalaia. Preocupat de mai multi ani cu procesul de reforma a institutiilor statului, Butan si-a desemnat prin alegeri primul ministru si a devenit incepanad din acest an cea mai tanara democratie parlamentara din lume. Palatul Regal, Biblioteca Nationala (unde se alfa expusa cea mai mare carte din lume), alte institutii guvernamentale dar si renumite manastiri budiste si forturi se afla in acest oras linistit, cu in jur de 100.000 de locuitori si cu aer de ” hotel boutique”. Arhitectura caselor si a manastirilor, traditional construite din lut batut, ornate cu stucaturi si balcoane din lemn si protejate de acoperisuri tip pagoda, este de neconfundat si se regaseste si se respecta si la noile constructii. Portul hainelor traditionale, larg raspandita in randul populatiei, este obligatorie pentru butanezii care intra intr-o manastire sau intr-o institutie guvernamentala, iar blugii n-au acaparat inca peisajul strazilor. Thimphu este una din cele doua capitale din Asia (cealalta este Pyongyang, Coreea de Nord) care nu are semafoare. Traficul uneori aglomerat din centrul orasului este dirijat pe timpul zilei de un politist care prin miscari armonioase ale bratelor si miinilor pastreaza ordinea si se lasa cu placere fotografiat de turisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *