Grevele personalului medical

In aproape toate tarile personalul medical are dreptul sa recurga la greva. Considerate ultima forma de protest, grevele nu se organizeaza prea des ci numai dupa ce s-au epuizat toate celelalte posibilitati. Greva ”spontana” sau ”generala” aproape ca nu se mai foloseste, cele mai populare sunt cea ”japoneza” si ”sectoriala”, adica doar la nivelul unei specialitati sau unitati medicale. In general grevele sunt percepute negativ de catre opinia publica si considerate ca fiind lipsite de etica si nefondate; medicii nu se numara printre cei cu venituri mici si au obligatia morala sa ingrijeasca pacientii in orice situatie.

De departe motivul cel mai frecvent pentru a face greva este de natura financiara: scaderea, reorientarea sau taierea totala a fondurilor precum si alte masuri menite sa scada in vreun fel veniturile (modificarea fondului de pensii, a timpul de lucru, a tarifelor, etc.). Comparatiile de venituri cu colegii din alte tari nu sunt neobijnuite si se regasesc frecvent in comunicatele de presa sau sunt folosite in timpul negocierilor.

Alte motive pentru organizarea unei greve sunt mai putin sau aproape de loc invocate: de ex. apararea secretului medical, introducerea economiei de piata, scaderea calitatii actului medical, reducerea satisfactiei pacientului, s.a. Au existat si motive mai putin obijnuite: in 2008 medicii nepalezi au intrat in greva deoarece au fost nemultumiti de masurile de protectie luate de guvern impotriva agesiunii in crestere din partea familiilor pacientilor nemultumiti; sau greva medicilor din Gaza, pentru ca Hamas a concediat medicii care ar fi simpatizat cu miscarea Fatah si care s-a soldat cu concedirea medicilor grevisti carora Hamas le-a inchis mai apoi policlinicile private…

In comparatie cu sectorul privat cel mai afectat de greve este sectorul de stat iar pana nu de mult cele mai multe greve erau organizate de catre medicii specialisti. Deoarece, cel putin la nivel vest european, ei au reusit sa-si intareasca pozitia in sistem, sa fie bine organizati, reprezentati si remunerati, greva a devenit forma de protest mai mult a medicilor de familie si a asistentilor medicali.

Durata grevelor a devenit mai scurta, de la cateva zile la cateva ore, nu se mai poarta grevele de luni de zile asa cum a fost cazul prin anii ’70. Emanciparea populatiei a inceput sa-si spuna cuvantul si sa influenteze din ce in ce mai mult cursul grevelor. Un exemplu in acest sens este greva medicilor specialisti olandezi din anii ”80 care a fost intrerupta prin hotarare judecatoreasca dupa numai doua zile, deoarece asociatiiile pacientiilor si ale consumatorilor de servicii i-au actionat in justitie. Pe langa intreruperea grevei au fost administrate si amenzi. Guvernele pot actiona impotriva grevistilor sub diferite forme, de la negarea revendicarilor pana la trimiterea fortata la lucru sau arestul la domiciliu, asa cum s-a intimplat acum cativa ani in Belgia.

Organizarea unei greve in randul personalului medical poate avea consecinte dintre cele mai variate atat pentru medici cat si pentru pacienti, si nu intotdeauna negative. Astfel, obliga medicii sa se organizeze ca grup profesional, sa-si intareasca identitatea, sa-si regandeasca modul de lucru si sa invete sa pretuiasca negocierea. In timpul grevelor casele de asigurari castiga bani (se prescrie mai putin, se fac mai putine analize, mai ales din cele care nu sunt absolut necesare,…). La fel se poate spune si despre farmacii pentru ca populatia i se adreseaza direct si este dispusa sa cumpere orice. Indicatorii sanitari se pot imbunatati si dupa unele studii mortalitatea populatiei in timpul grevelor personalului medical ar scadea semnificativ ! Astfel, dupa greva de o luna, in 1973, a medicilor din Israel, mortalitatea a scazut in acea luna cu 50%. Cativa ani mai tarziu o greva de doua luni a medicilor din Bogota a scazut mortalitatea cu 35%. In Los Angeles actiunile de protest ale medicilor au dus la scaderea mortalitatii cu 18%. Ceea ce vine in sprijinul teoriilor americanului Ivan Illich conform carora sistemele de sanatate au devenit o amenintare la adresa sanatatii populatiei.

Cu toate avantajele si dezavantajele, consider organizarea de greve la nivelul asistentei medicale ca fiind cea mai nepotrivita solutie de rezolvare a unei probleme conflictuale. Sunt in favoarea negocierilor, dar desigur trebuie sa poti, sa stii ce vrei si sa ai cu cine.

Pacientii romani ii consider cei mai putin dependenti de asistenta medicala in comparatie cu cei din alte tari europene. Independenta si-au castigat-o in timp, au inceput sa se obijnuiasca cu lipsa doctorilor si stiu cum sa apeleze la alternative.Si nu este de asteptat ca vor manifesta prea multa simpatie pentru astfel de actiuni purtate de un grup social considerat ca a trait si va trai bine in toate timpurile.

2 thoughts on “Grevele personalului medical

  1. Romanii in general si politicienii nostri in special,trebuie putin sa fie supusi unui seism printr-o greva generala a medicilor!Prea acceptam usor sa fim umiliti in massmedia,in cabinetul medical,la camera de garda,contra unui salariu de mizerie,in conditii de lucru mizerabile!Astazi oricine se pricepe fff.bine la politica, fotbal si medicina,si suntem pusi toti in acceasi oala,dar nu si la salarii(vezi fotbalistii sau politicienii!)Medicii nu mai trebuie sa fim lasi,sa ne”mancam intre noi”,sa nu avem demnitate,sa nu ne mai” prostituam”pt,spagi de nimic(5-10 lei,din cand in cand).Pacientii citesc astazi prospectele-cat pot intelege ei din ele,dar asa li se spune la televizor(si noi acceptam acest lucru!),si vin apoi la tine la cabinet,fie cu reteta compensata sau gratuita sau cu medicamentele pe care i le ai prescris,”sa-ti dea o lectie”=ca ceea ce i-ai prescris tu nu sunt “bune pt.bola lui”,dar tot tu esti vinovat si ti se cere socoteala si “de ce el nu se simpte bine?”.Am vazut in alte tari ca in prospecte nu se scrie modul de administrare ci numai compozitia si efectele adverse.Pt.modul de administrare este scris=medicul prescrie tratamentul(nu si farmacistul-ca la noi!)si ATUNCI,IN ACESTE TARI=MEDICUL ESTE RESPECTAT SI ARE SI DEMNITATEA PREGATIRII SI ROLULUI SAU in societatea respectiva,iar remunerartia lui este pe masura!La noi trebuie schimbata mentalitatea comunista ca medicul trebuie in orice conditii(chiar si nemancat, jignit,umilit)sa te seveasca!SANATATEA ESTE SCUMPA PT.ORICINE,SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT.

  2. D-na Doctor a ridicat o problema serioasa.Cea a prospectului medicamentului.Din ce in ce mai des intalnesc in practica urmatoarea situatie.Pacientul citeste prospectul, citeste contraindicatiile, reactiile adverse, apoi ia o pastila.Imediat cum a inghitit-o apar tot felul de simptome:tremor, agitatie, greata, ameteala, sufocare, palpitatie, senzatie de moarte iminenta…Pacientul cheama salvarea si ajunge la UPU.Acolo este investigat biologic si se constata ca somantic nu are nimic.I se administreaza 1 f de calciu i.m. si un Alprazolam(de preferinta Xanax). I se stabileste diagnosticul de ,, Cadere de calciu”.Ce diagnostic psihiatric primise pacientul anterior de la psihiatru ? Acela de ,,Atacuri de panica”.Pentru ce simptome? Pentru simptome similare cu acelea pentru care acesta a solicitat ultima data salvarea invocand o asazisa reactie adversa medicamentoasa..Ce tratament primise pacientul? Un SSRI.Clasa de medicamente de electie pentru tulburarile de anxietate.In concluzie; se pun cateva probleme:
    1.Ca intradevar prospectul trebuie sa fie redactat lapidar.Pentruca intervine sugestia negativa.NOCEBO.Recomandarile legate de medicament cad in exclusivitate pe medicul prescriptor.2.Ca UPU nu are proceduri.Se stabilesc la,, plezneala” diagnostice fanteziste precum ,,caderea de calciu”. 3.Ca in astfel de situatii se adiministreaza fantezist medicamente.De o maniera asi denumi-o ,,mitologica”.4.Ca nimeni nu raspunde financiar de ,,Caderea de calciu ” si de codificarea ei fantezista.De transportul inutil la spital.De suprainvestigarea inutila. In fond este vorba de pseudo-urgente.Astfel de crize cum stim bine, se linistesc traditional cu populara ,, lingurita de zahar intr-un pahar cu apa rece”.
    Cat priveste greva medicilor la romani…
    Ce greva, ce sindicat, ce medicina?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *