Muzica in sala de operatie?

Timpul petrecut de chirurgi in salile de operatie este in functie de tipul interventieie chirugicale. Este nevoie de precizie, coordonare, concentrare, suficienta conditie fizica. Interventiile chirugicale pot conduce la oboseala, stress, imprecizie cu toate consecintele ce decurg de aici. Cum pot fi acestea prevenite? Una dintre metode este muzica. Intrebarea care se pune este sau nu este binevenita ascultarea muzicii in salile de operatie, in timpul interventiilor chirurgicale? Parerile sunt impartite cel putin in randul medicilor olandezi.

Unii asculta cu placere muzica mai ales in timpul interventiilor chirugicale de lunga durata si considera ca: face parte din ambientul necesar alaturi de iluminat sau temperatura, este un mijloc de relaxare, inlocuieste unele conversatii plictisitoare/ de convenienta si are o influenta pozitiva asupra echipei. Mai mult, unii considera ca un anumit compozitor sau muzica s-ar potrivi mai bine cu tipul de operatie, de exemplu muzica lui Wagner in timpul operatiilor de sold.

Altii sunt de parere ca sala de operatie nu este ”discoteca” sau ”garaj de reparatii auto” si ca ascultatul muzicii in timpul operatiilor n-ar avea nici un efect pozitiv. Zgomotul ar distrage atentia iar linistea ar stimula concentratia echipei.

Revista Medisch contact, care a publicat un articol despre acest subiect, a initiat o ancheta pe web-site-ul propriu si a scos un cd cu cele mai ascultate bucati muzicale in salile de operatie. El a fost trimis impreuna cu o agenda pe 2009 celor carora anul trecut le-au fost publicate articolele.

Am primit si eu un asemenea cd pe care il ofer cu placere unui chirurg roman care asculta muzica in sala de operatii si care este curios sa stie pe ce muzica opereaza colegii olandezi. De curand am fost in tara si am lasat cd-ul la sediul clubului ”La Scanteia” de pe Bd-ul Ferdinand nr. 73, telefon 021-2527053.

Auditie placuta!

7 thoughts on “Muzica in sala de operatie?

 1. ,,Muzica deschide sufletul omului si il inalta in sferele inalte ale constiintei.
  Muzica instrumentala, fara cuvinte in primul rand; pentruca cuvintele distrag atentia.Orice tip de muzica, de la cea electronica a lui Jean Michel Jeare, la cea traditionala si la cea simfonica, poate place sufletului.”
  Iata cat de elocvent se exprima un pacient psihiatric care a fost interogat in timpul consultatiei de catre subsemnatul, referitor la rolul pe care il joaca muzicoterapia care se practica in cabinetul in care imi exercit profesia.
  Recomand tuturor colegilor interesati,, Radio Romania Muzica”FM.

 2. Sarut mana de la inceput vreau sa fiu cat se poate de sincer. Nu fac parte din ceea ce se numeste “lumea medicala”. Dar cred cu tarie ca exista un anume acord intre muzica instrumentala in special cea clasica ca este de ajutor in tratarea unor afectiuni si poate face la fel de bine intr-o sala de operatii. Important este ca unii medici sa aibe si ceva cultura muzicala. Nu se poate opera pe muzica: rock sau alt gen asemanator. Cu deosebit respect va spun: sarut mana. Si va rog sa ma scuzati ca mi-am permis sa fac un comentariu pe aceasta tema.

 3. Consider necesar sa intaresc punctul de vedere din comentariul precedent referitor la valoarea terapeutica a ,, muzicii clasice”.Termen discutabil petruca si muzica formatiei The Beatles a devenit una ,,clasica”.
  De peste 10 ani am introdus muzicoterapia (meloterapia) in practica mea medicala.Intai am utilizat casetofonul, apoi CD playerul, in prezent Radio Romania Muzical. Muzica se asculta in surdina.Se poate compara cu fundalul unei picturi. In prim plan se afla tema picturala principala care atrage atentia, fundalul fiind numai cel ce produce echilibrul si armonia compozitiei.De-a lungul timpului, cu rare exceptii am avut multe rezultate pozitive uneri remarcabile.Fundalul subliminal a detensionat pacientii, i-a relationat mai bine in comunicarea terapeutica.Multe dintre persoanele consultate care proveneau din medii lipsite de cultura muzicala au remarcat in mod explicit faptul ca se simt bine in acest microunivers unde o muzica pana acum lor inaccesibila, le-a produs liniste si placere.Stiau ca este vorba de muzica clasica, dar nu stiau despre ce este vorba.Unii au solicitat amanunte si informatii dorind sa stie de unde sa isi procure inregistrarile.Altii m-au surprins chiar, aducandu-mi cadou CD -uri pentru a fi ascultate in cabinet.
  Ultimul caz de acest fel a fost inainte de Craciunul anului 2008 cand un pacient , fost muncitor, un mare alcoolic cu multiple episoade de delirium, mi-a adus in dar o editie a operelor lui Mozzart cu 41 de CD-uri.M-a impresionat faptul ca stia ca eram in anul international Mozzart.
  Ca o incheiere.Muzicoterapia se poate efectua ,, sovage”(salbatic precum unele interpretari psihanalitice ad-hoc) asa cum o fac unii
  stomatologi sau chirurgi.Ceeace nu este rau.Dar ea poate fi obiectul unei formari specializate in psihoterapie.Ceeace ar fi de preferat.Ea poate fi aplicata toturor domeniilor medicale.In disciplinele somatice ca mijloc de relaxare si facilitare a dialogului medic-pacient; dar mai ales in psihiatrie ca mijloc direct teraputic asociat cu alte tehnici psihoterapice, sau chiar ca metoda singulara.Din nefericire in Romania nu avem formare profesionala pe acest domeniu. Domnul Profesor Bradu Iamandescu are astfel de preocupari in cadrul societatii sale de psiho-somatica.

 4. Pentru Romania nu e cazul de asa ceva. Muzicoterapia pentru bolnavi e una iar muzica in sala de operatie pentru chirurgii din Romania f. stresati e cu totul altceva. Nu e in stare nimeni sa-si dea seama in Romania (ca romanii in general nu-si dau seama de nimic) ca romanii cand se implica intr-o problema se concentraza la maxim si nu sunt in stare sa se implice si in altceva – sunt oameni profunzi care gandesc intens si poate de aceea se spune de multe ori ca sunt buni chirurgi, ca avem mari chirurgi. De fapt putinii oameni de valoare ai acestei tari sunt acestia (care gandesc). Pentru oamani lenti , superficiali o fi mai bine ca in chirurgie sa mai fie ceva care sa-i mai trezeasca – un pic, dar nu la noi. Eu nu sunt psihiatru si n-am facut decat sa constat ca psihiatrii din Romania dezamagesc din nou.

 5. Profesorul Lascar , unul dintre cei mai de seama chirurgi romani , asculta muzica clasica in sala de operatie.
  Un cuvant f important in medicina , draga true , este ” depinde “…

 6. @true
  Polemicile aspre lipsite de fraternitatea de breaslă nu sunt de dorit în lumea medicală.Dezbaterile ar trebui să aibe un ton neutru, argumentele logice să prevaleze şi accentele legate de structura propriei personalităţi să lipsescă. Voi căuta succint să explicitez puţin subiectul pus în dezbatere;cel al meloterapiei.Aceasta face parte din domeniul mult mai vast al art-terapiei.Cui se adresează ea?Un prim domeniu conform cu enunţul din titlul D-nei Dr Olăroiu şi cu conţinutul textului; medicilor chirurgi. Scopul explicit este detensionarea şi dacă vreţi, aşa cum astăzi preferăm mulţi să denumim-,,destresarea’’, echipei chirurgicale.Nu acelaşi lucru este valabil pentru restul indicaţiilor muzico-terapiei.Obiectul principal al acesteia nu îl constituie medicii, ci pacienţii.Muzico-terapia se utilizează ca metodă psihoterapică directă, sau adjuvantă, în diferitele instituţii psihiatrice şi nu numai.In psihiatrie ea se adresează persoanelor afectate de maladiile mintale cele mai diverse. De la tulburări anxioase, la depresii, sau la schizofrenii. Nu numai pacienţii cu afectări psihologice pot beneficia de muzicoterapie, ci şi alte categorii de bolnavi somatici. Bunăoară copiii şi adulţii aflaţi înaintea unei operaţii, parturientele, pacienţii aflaţi în sala de aşteptare şi/sau pe scaunul stomatologului( în toate aceste cauzuri muzica judicious aleasă având un rol anxiolitic)-si lista poate fi continuată.Intăresc faptul că muzico-terapia face obiectul unor treninguri în psihoterapie pe care le urmează psihiatrii şi psihologii clinicieni.Din nefericire în ţara noastră catedrele de psihiatrie şi de psihologie nu au încă un asemenea subiect de competenţă, sau de master. Pentru ştiinţa cititorilor amintesc faptul că în luna octombrie a anului 2006 în aula mare a Facultăţii de Medicină din Bucureşti a avut loc primul congres de Medicină psiho-somatică aplicată, organizat de Asociaţia de Psihosomatică din România.Una dintre temele principale de dezbatere a fost meloterapia.Domnul Profesor Universitar Bradu Iamandescu, pionier în România în acest domeniu , a susţinut o lucrare referindu-se la rolul melo-terapiei în tratarea bolilor alergice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *