Conspiracy of silence

Dupa mai bine de 8 ani (!?) Ministerul Sanatatii din Olanda a deschis o ancheta pentru a analiza cum au actionat Inspectia, Spitalul si Ministerul Afacerilor Interne cand a devenit evident faptul ca un medic neurolog a stabilit diagnostice nefondate si a prescris medicamente nepotrivite la peste 100 de pacienti. Motivul pentru care a fost redeschis acest dosar este solicitarea de despagubiri materiale si morale din partea a peste 50 dintre victime care s-au constituit in parte civila.

Din dosar a reiesit ca Inspectia ar fi fost de mult timp la curent cu dependenta de droguri a medicului respectiv si cu cazurile de malpraxis. Neurologul, care ar fi suferit un sever accident de circulatie intre 1990 si 1993, ar fi devenit dupa aceea dependent de morfina si/ sau dormicum/ benzodiazepine, pe care si le procura fasificand retetele colegilor.

Primul pacient care l-a reclamat in anul 2000 a fost platit de catre Spital ca sa isi retraga plangerea. Incepand din anul 2001 au fost depuse mai multe reclamatii din partea unor pacienti pe nedrept diagnosticati cu scleroza multipla si dementa Alzheimer. Medicul neurolog a fost concediat in anul 2004 si nu i-a fost retras dreptul de practica si reziliat din registrul medicilor, asa cum ar fi fost normal, pe motiv ca i se acorda o a doua sansa. Mai mult, dupa ce a fost concediat, el a primit din partea spitalului un salariu de 10.000 euro pe luna timp de un an. Dupa unele surse ar lucra in prezent intr-o clinica particulara din Germania.

Desi spitalul si colegii neurologului stiau despre dependenta sa de droguri si despre cazurile de malpraxis nimeni nu a sesizat Inspectia pentru a nu pata reputatia Spitalului si a grupului sau de neurologi. Inspectia sustine ca s-a sesizat din oficiu dupa ce un jurnalist a pus intrebari referitoare la procedura de concediere a neurologului. Atat Ministerul cat si Inspectia (care a sesizat anonim cazul Ministerului de Interne!) si-ar fi concentrat atentia asupra medicului iar victimele acestuia au fost complet uitate.

Astfel, de cateva saptamani mass media olandeza a adus din nou in discutie ceea ce se numeste ”conspiracy of silence” in randul lumii medicale.

PS. Dependenta de medicamente si droguri in randul medicilor este putin studiata. Dependenta de opioide si de benzodiazepine ar fi cele mai frecvente si se asociaza cu fumatul de marihuana si cu consumul excesiv de alcool. Este cunoscut faptul ca in unele specialitati, cum ar fi anestezie si reanimare, dependenta de opioide este facilitata de expunerea profesionala la aerosoli cu anestezice, prin inhalatie sau absorbtie cutanata. Rolul factorilor genetici in aparitia dependentei este din ce in ce mai luat in dicutie. Un studiu recent efectuat in randul medicilor americani dependenti de droguri sustine ca programele care ofera o combinatie intre tratament, consiliere si sanctiuni ar fi cea mai potrivita metoda pentru tratamentul dependentei de droguri in randul medicilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *