Muzeul leprei

lepra-ingang-1In lume se inregistreaza in fiecare an in jur de 7.000.000 de cazuri noi de lepra si aproximativ 3 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune biblica si mutilanta. Ritmul de crestere al cazurilor noi scade cate putin in fiecare an sub influenta noilor terapii medicamentoase si a programelor de educatie.

Medicul norvegian Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841-1912) a descoperit in 1873 (dupa unele surse 1874…) ca lepra (o boala infectioasa care afecteaza mai ales pielea si sistemul nervos periferic) este cauzata de catre un microorganism. Intre bacteriologul german Albert Neisser si Armauer Hansen a existat la vremea respectiva un conflict in legatura cu cine ar fi descoperit primul acest bacil. Pana la urma disputa s-a rezolvat in favoarea norvegianului care a primit recunoastere oficiala in cadrul unui congres despre lepra care a avut loc in Berlin. Din dorinta de a izola bacilul leprei, imposibil de cultivat in vitro si de transmis la animale, Hansen o inoculat material infectat de la bolnavi altor persoane, la asistentii medicali si chiar la alti pacienti, motiv pentru care a fost reclamat si eliberat din functia de medic sef al leprozeriei.

brygge-1Armauer Hansen s-a nascut in Bergen, al doilea oras ca marime al Norvegiei (in jur de 250.000 de locuitori) si care mult timp a fost capitala a tarii. Orasul situat pe coasta de sud-vest a tarii se afla sub semnul lui sapte, cum metaforic s-a exprimat un ghid: se intinde peste sapte munti (discutabil dupa unii geografi!) si sapte fiorduri si au fost construite sapte tunele pentru a se putea ajunge dintr-o parte in alta. Bryggen, sirul de cladiri din lemn medievale inca in stare de functionare, fost centru comercial al orasului, se afla de-a lungul estuarului si este unul dintre monumentele ce apartin patrimoniului UNESCO. In Bergen se afla fosta locuinta a celebrului compozitor Edvard Grieg iar in Muzeul de Arta pot fi admirate cateva dintre lucrarile pictorului Edvard Munch (1863-1944).

lepra-1In 1868 cand A.Hansen s-a intors in Bergen lepra era inca o problema sociala in Norvegia si existau aici 3 spitale pentru leprosi. Intr-un dintre ele, St. George, a fost infiintat Muzeul leprei pentru a aduce un omagiu lui A.Hansen si pentru a putea expune toata contributia medicilor norvegieni la cercetarea acestei boli infectioase. Acum o saptamana am fost pentru un weekend in Bergen si am fotografiat muzeul pe dinafara. Din pacate nu l-am putut vizita deoarece nu este deschis pe timpul iernii.

Astazi peste 80 % din bolnavii de lepra locuiesc in India, Brazilia, Burma, Madagascar, Nepal si Mozambic. In Europa mai sunt bolnavi de lepra in Rusia, Turcia, Grecia si Romania. In comunitatea de la Tichilesti erau anul trecut 21 de persoane aflate in ingrijire medicala de specialitate.

In Olanda se inregistreaza mai putin de zece cazuri noi de lepra pe an, de obicei de import si in randul imigrantilor. In Suriname, fosta colonie olandeza din America de Sud, se inregistreaza in jur de 50 de cazuri noi de lepra pe an.

PS: Acolo unde locuiesc, daca in jurul orei sapte seara suna cineva la usa, mai mult ca sigur este o persoana care colecteaza bani pentru o cauza nobila/civica, de exemplu: organizarea carnavalului, sprijinirea corului bisericii sau a echipei de fotbal locale, finantarea cercetarii diferitelor afectiuni cum ar fi cancerul, arsurile, tuberculosa, ulcerul gastric, AVC, …..etc. Olandezii au dezvoltat o traditie solida in sensul colectarii de fonduri si in fiecare localitate exista voluntari care, inarmati cu o cutie speciala, suna la fiecare usa si intreaba daca nu doresti sa donezi bani. Nu doneaza nimeni sume fabuloase, de obicei de la zeci de centi pana la cativa euro, in functie de posibilitati. Dar doneaza aproape fiecare cate ceva astfel ca se pot strange sume de bani importante pentru a fi mai apoi utilizate la finanatarea cercetarii, a proiectelor sau pentru ajutor direct persoanelor nevoiase.

Ieri seara a sunat cineva la usa si m-a intrebat daca doresc sa donez bani pentru combaterea leprei. Mai apoi m-am uitat in calendarul international al zilelor dedicate sanatatii si am vazut ca in fiecare an la sfarsit de ianuarie este celebrata World Leprosy Day.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *