Focul care iti ia ochii!

Cunoscut in China inca de acum 2000 de ani, focul de artificii aprins pentru celebrarea schimbarii de an s-a raspandit in Europa mai ales dupa Al Doilea Razboi Mondial. Mai nou acest spectacol de lumini si scantei (asociat cu zgomot si cu fum…) este folosit pentru a marca si alte evenimente importante din viata publica sau privata: sarbatori nationale, zile de nastere, s.a. An de an numarul persoanelor particulare care aprind foc de artificii cu ocazia schimbarii de an este in crestere iar investitia materiala a devenit semnificativa. Pentru a sarbatori Revelionul 2008, numai olandezii au cumparat artificii in valoare de aproape 70 de milioane de euro…

Jocul cu focul de artificii nu este insa lipsit de riscuri si poate cauza pe langa pagube materiale si numeroase leziuni traumatice corporale motiv pentru care aprinderea lui de catre persoane particulare este interzisa in unele tari.

In Olanda se inregistreaza in fiecare an in randul populatiei decese si nenumarate traume mai ales oculare, faciale si la nivelul membrelor superioare. Sunt afectate atat persoanele care aprind artificiile cat si cei care le privesc mai de aproape. Anul trecut de Revelion s-au prezentat la camerele de garda 1100 de traumatizati dintre care 1/3 cu leziuni oculare. Cele mai afectate sunt persoanele tinere cu varsta curpinsa intre 3 si 18 ani la care se constata in proportie de 75% pierderii vederii la un ochi si /sau necesitatea unei proteze oculare precum si scaderea acuitatii vizuale in proportie de 20%.

Pe langa campaniile intensive de informare asupra pericolelor, restrictii la achizitionarea (astazi permisa doar in ultimele 3 zile ale anului) sau la aprinderea focului de artificii (permisa in ultima zi din an, de la 10 dimineata pana la ora 2 dupa miezul noptii), Asociatia profesionala a medicilor oftalmologi olandezi face in fiecare an reclama la portul ochelarilor speciali de protectie. Acestia sunt confectionati din plexiglas, in culori variate si cu o forma eleganta, pentru copii si pentru adulti, costa 4 euro bucata (3 pentru 10 euro!) si pot fi dupa aceea folositi ca mijloc de protectie in timpul efectuarii unor reparatii, vopsit…etc. Se gasesc de vanzare in spitale, la cabinetele medicale si ale opticienilor, in scoli, etc.

Si in ultima zi a anului 2008 Asociatia oftalmologilor olandezi a mai atras inca odata atentia prin comunicate de presa asupra pericolelor la care se expun persoanele particulare care se joaca cu focul de artificii. Ea si-a propus sa prezinte autoritatilor la sfarstiul lunii ianuarie a anului viitor o statistica completa a accidentelor soldate cu leziuni oculare percum si gravitatea si consecintele pe termen lung ale acestora. A fost infiintat un comitet de actiune care sa propuna aprinderea focului de artificii numai de catre persoane specializate si in anumite locuri si care sa initieze o dezbatere publica in acest sens. S-ar putea ca pana la urma sa se obtina interzicera in Olanda a aprinderii oriunde si de catre oricine a acestui foc care iti ia ochii si la propriu si la figurat. Accidentul de acum cativa ani din orasul Enschede soldat cu cateva sute de morti in urma exploziei unui depozit de artificii, este inca viu in memoria colectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *