4 thoughts on “La sfarsit de an…

 1. La multi ani ! Sarbatori fericite !
  Iar anul care vine sa va aduca multe , multe calatorii si chef de scris si de povestit ! Brindusa

 2. Craciun Fericit!
  La multi ani!
  George Baritz din Brasovul anilor 1850 atunci cand scria in ,,Foaie pentru inima , minte si literatura ” avea idealuri asemanatoare.
  Astept cu placere noile dvs provocari intelectuale.Ele ne fac bine tuturor.
  Cu colegialitate
  Mircea Dragan

 3. Ceea ce urmeaza sa scriu, nu este cu caracter personal la adresa d-voastra, ci o simpla atentionare asupra unor aspecte destul de interesante.
  In primul rand pot sa va felicit si apreciez puterea de analiza si relativizare atunci cind va reuseste atit de bine intr-o prezentare frumos fluenta si pare-se logica sa escamotati o serie de probleme fundamentale.
  In primul rand, prezentarea si proiectia dv. asupra sistemului de sanatate olandez este prea idealizata si putin cam exagerata in cosmetizarea unor aspecte ce mie mi se par irelevante. Nu va acuz, dar prea seaman cu imaginea narcisista a guvernantilor, care si ei stiu foarte bine ca nu este asa!
  De acord, la o privire superficiala asa este, pt un neavenit, imaginea ce si-o poate cineva crea la un prim contact nu este decit “gradioasa si te lasa mut”. Dar sub un “staniol”stralucitor al unei aparente procedurale (un fel de ceremonial sacrosant fff bine pus la punct!) se ascunde totusi o anumita situatie ce-ti poate da vertijuri. Iar unori sa razi amar si ajungi la concluzia: “sa nu vrem noi sange nu asistenta medicala !”
  Sistemul olandez de sanatate, este un Moloh, care in conspiratie cu Asigurarile private nu face decit sa inghita sume astronomice, inimaginabile pt un Roman, livrind un serviciu superb de mediocru. Cititnd cu atentie, pot sa constat ca numai afirmatia despre “aparatul birocratic imens” se conecteaza la o anumita realitate irefutabila, precum si afirmatia la care subscriu si eu “ca dpdpv clinic, nu sunt mai buni decit unii dintre noi” Romanii. Da, aici ai dreptate, si din asta banuiesc ca esti un medic bun, cea ce hai sa fim seriosi si-n Romania sunt cam sarac reprezentati!.
  Sistemul de lucru ce-l prezinti nu este decit o forma “mafiota” prin care medicii si sitemul olandez nu-si asuma si nu recunoaste niciodata responsabilitatea directa sau indirecta, gravele greseli medicale, uneori aiuritoare, din care rezulta anual mai mult de 3500 de victime nevinovate, numite pacienti.
  Sa nu mai punem la socoteala zeci de mii de diagnostice aberante si aiurea, pe care nici un felcer din trecut la noi nu si le permitea. Noroc ca natura are grija de pacienti!
  Pacientul “stapan” !!?? Am toate ratiunile si argumentele sa am alta parere.
  Da, asa a facut o anumita bine si subtil/perversa tipica organizare procedurala si birocratica din el, – simpla propaganda si spalare a creierelor – care se bazeaza si strict pe perfecta ignoranta a pacientului si i se creaza numai aparente, de care se profita scandalos si de aici tot sirul de mizerii, de unde pacientul iese “belit” chiar si de viata, dar protocolul si procedura au fost perfecte!
  Oricum la sumele exorbitatnte si fabuloase, implicate in acest joc simplu financiar (guvern-firme de asigurare) in care de fapt medicul este exclus cu deavirsire (bun sau prost cum o fii el !) ceea ce primeste pacientul este ametitor de putin, iar rezultatele dupa cum am mai spus sunt global mai mult decit dezamagitoare!

 4. Stimate Alex,
  In primul rand multumesc pentru aprecieri si pentru comentariul pe care sincera sa fiu nu pot spune ca l-am inteles in totalitate. S-ar putea ca o anumita libertate de limbaj pe care il intrebuintati pe ici pe colo sa fie de vina.
  Nu este nici o problema ca aveti alta parere despre sistemul medical olandez decat mine, de ex. Scopul acestui blog nu este sa ridic in slavi un anumit sistem de sanatate. Daca ati citit cu atentie articolele mele, nu scriu numai despre asta si nu prezint doar ceea ce este bun. Personal consider ca in acesta tem unde functionez de cativa ani sunt multe exemple demne de urmat, motiv penru care le si prezint.Dar sunt si altele care nu le recomand, dar las cititorul sa decida.
  Dar se pare ca sistemul olandez este in momentul de fata considerat de catre experti, cel mai eficient si demn de studiat si de urmat in multe aspecte. De ce?pentru ca: au reusit sa scada costurile in timp ce peste tot in lume ele cresc exponenetial; atat profesionistii din sanatate cat si medicii sunt satisfacuti ;ofera acoperire prin politele de baza aproape tuturor si la un nivel peste medie; apara atat drepturile pacientilor cat si ale medicilor si pentru ca fiecare se simte in siguranta si luat in serios; pentru ca este este preocupat de proiecte insovative si face cecetare; pentru ca nu ia hotararile ad hoc si de cele mai multe ori dupa (indelungi) dezbateri publice; asta ca sa enumar doar cateva aspecte.
  Imi pare rau ca insultati medicii olandezi si-i acuzati de mediocritate, nu toti sunt genii dar pregatirea este peste medie.
  Referitor la cei 3500 care decedeaza in fiecare an din cauza greselilor medicale: in foarte multe sisteme de sanatate nu se stie mai nimic despre asta, exsita o evidenta stricta a unor asemenea cazuri in Romania?Exista sisteme de inregistrare a morbiditatii si a mortalitatii coerente si care sa corespunda cu realitatea?Olandezii stiu aproape cu precizie ce se intimpla in sistem, cate greseli se fac, de ce se fac, si au inititat programe sa le reduca. Iar diagnosticele sunt puse in cele mai multe cazuri cu acuratete si conform prtocoalelor.
  Nu recunoasc manifestari mafiote in sistemul medical, poate ca nu sunt cu totul la curent, poate ca dvs sitit mai multe despre asta.
  Sumele alocate din PIB sunt insemante dar nu numai banii sunt cauza bunei calitati a asistentei medicale olandeze. Organizarea este raspunsul , si viziunea: stiu unde vor da ajunga. Si va dau un singur exemplu despre care am scris si pe blog la Vaccin pentru virgine. Am citit pe medicalnet ca aceasta vaccinare a fost introdusa si in Romania dar ca nu este un succes. S-a intrebat cineva de ce ? Pentru ca nu s-au facut campanii de informare, de educatie a populatiei vizate. Olandezii desi au bani s-au gandit bine inainte sa introduca aceasta vaccinare si este un succes. In Roamania s-au aruncat banii in vant la fel cum s-a facut cu Investigarea starii de sanatate a populatie…ce s-a mai intimplat dupa aceaa? Nu se mai aude nimic si sa-u cheltuit milioane fara folos. Si nimeni nua reactionat , doar pe ici… pe colo cate o reactie izolata….si multi au un laptop.
  Pe aceasta tema se poate discuta la infinit,
  Numai de bine,
  Dr M Olaroiu-van den Heuvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *