Campanie in sprijinul donarii de organe

Odata cu cresterea sperantei de viata cererea de organe a devenit mai mare decat oferta iar listele de asteptare tot mai lungi. Organele pentru donat sunt astazi obiect de contrabanda iar lumea politica este in cautare de solutii pentru a stimula inregistrarea voluntara ca donator.

In fiecare zi doua persoane isi pierd viata in Europa in asteptarea unui transplant de organ. Atitudinea europenilor fata de donarea de organe este foarte diferita iar conform unei anchete 56 % sunt in favoarea donarii dupa incetarea din viata, desi numai 12% dintre acestia au o carte de donator si doar 41% dintre ei au discutat cu familia despre aceasta. Procentul donatorilor in EU este foarte diferit, astfel 35 de persoane dintr-un milion de locuitori in Spania fata de numai o jumatate de persoana dintr-un milion de locuitori in Romania. Ambitia Comisiei Europene este implementarea cartii de donator europeana valabila in toate statele membre EU pentru a nivela diferentele legislative dintre state care oscileaza de la ”fiecare este automat donator pana la proba contrarie” si pana la ”o persoana devine donator numai daca si-a dat in prealabil consimtamantul” cu sau fara pastrarea anonimitatii.

In Olanda poate deveni donator doar cine s-a inregistrat in registrul donatorilor si si-a dat acordul pentru aceasta. Legislatia este in vigoare din 1995 si cu toate sumele exorbitante investite in campanii publicitare de tot felul (inclusiv organizarea unui controversat show televizat cu actori, in cadrul caruia ar fi trebuit aleasa persoana caruia sa i se doneze un rinichi), numarul donatorilor a scazut de la an la an. In randul olandezilor 1,5 milioane s-au inregistrat cu ”NU” in registrul donatorilor iar 7 milioane nu au decis inca.

Ultima campanie pentru a stimula donarea de organe si pentru a atrage atentia asupra acestei probleme este in plina desfasurare. Patru mari case de asigurari medicale au introdus asa numita ”donorpolis” adica o reducere la polita de asigurare medicala pentru cei care se inscriu in registrul donatorilor indiferent daca au optat sau nu, sa-si doneze organele dupa incetarea din viata. Reducerea variaza intre 4-7% din costul asigurarii medicale de baza si intre 5-10% din costul asigurarii suplimentare, ceea ce se traduce intr-o reducere in jur de 120 de euro pe an. ”Donorpolis ” a devenit repede un succes si zeci de mii de persoane s-au grabit sa se inregistreze in registrul donatorilor. Ministerul sanatatii si cele doua camere ale parlamentului au criticat initiativa caselor de asigurari considerata printre altele lipsita de etica si discriminatorie.

PS: Donarea de organe in timpul vietii sau dupa moarte va fi si de acum inainte supusa dezbaterii publice. Definitia mortii are conotatii culturale, religioase, legale si politice si nu este inca unanim acceptata. Intre timp a fost cel putin stabilit profilul psihosocial al celor ce sunt impotriva donarii de organe: varsta in jur de 40 de ani, nivel de educatie scazut, fara experienta prealabila de donator sau de participant la activitati de tip social, care refuza sa accepte mutilarea cadavrelor si nu stiu mai nimic despre conceptul mortii cerebrale.

8 thoughts on “Campanie in sprijinul donarii de organe

  1. Stimate alex-tudor,
    Scuze ca va raspund cu intirziere.
    Din cate stiu legea transplantului de organe din Romania va fi modificata.
    Exista Registre de donatori pentru, de ex, transplantul de maduva, Oficii regionale de transplant si o Agentie nationala de transplant , website http://www.transplant.ro. Pe acest website puteti gasit informatii despre unde va puteti inregistra ca donator si formularele necesare.
    Despre organizarea unei campanii pentru donarea de organe nu pot decat sa va incurajez initiativa. O puteti face impreuna cu organizatiile locale si sunt sigura ca media locala va va sprijini. In articolul de pe blog, scriam ca televiziunea nationala olandeza a organizat un show (despre care am scris la vremea respectiva un articol care a fost publicat in Viata Medicala) care a primit intre timp unul din premiile Emmy. Acest lucru il puteti folosi ca argument pentru atragerea mediei locale.
    Va urez succes si mi-ar face placere sa ma (ne) tineti la curent,
    Numai de bine,
    Dr M vd Heuvel-Olaroiu

  2. As dori sa donez un rinichi si nu stiu cui trebuie sa ma adresez. Am rugamintea daca se poate sa primesc datele pe email sa pot actiona cat mai repede posibil.
    Multumesc.

  3. As dori sa donez un rinichi si nu stiu cui si unde trebuie sa ma adresez. Am rugamintea daca se poate sa primesc datele pe e-mail sa pot actiona cat mai repede posibil.
    Multumesc.

  4. as dori sa donez si eu un rinichi si nu stiu cui sa ma adresez.daca puteti sa ma ajutati va rog sa-mi trimi date pe e-mail.va multumesc

  5. Sunt o persoana interesata sa devin un donator de organe si am apelat la internet ca sa aflu demersurile ce trebuie facute in acest sens. Am constatat , cu stupoare, ca nu donatorii lipsesc ci posibilitatea inscrierii pe o asemenea lista. Am citit propuneri, care mai de care mai tampita. Cica, vor sa scoata o lege ca cel care are intentia de a dona, sa mearga la notar sa faca o asemenea declaratie….ADICA: SA TRAIASCA SI NOTARUL! …DIN ASEMENEA FAPTA…..Din asta rezulta veridicitatea zicalei”nici o fapta buna nu scapa nepedepsita”. Trag concluzia ca trebuie inceputa o campanie pentru punerea la punct a demersurilor pentru intocmirea unei asemenea liste, in mod gratuit si fara mari zbuciumari. Asta lipseste si nu convingerea oamenilor sa doneze. La asta nu s-a gandit nimeni….In ce lume traim, fratilor???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *