Conferinta in Tara Zimbetului

marinela-wim-baliIn cautare de noutati profesionale si diversitate, particip in fiecare an la diverse manifestari medicale internationale. Dintodeauna am considerat sesiunile de free papers si de postere printre cele mai interesate. Departe de a fi “stiintifice”, prezentarile denota un soi de indrazneala mai greu de gasit in sesiunile plenare cu speakeri arhicunoscuti si plictisiti sa repete aceleasi lucruri la fiecare cateva luni si pe diverse continente…

Pe langa aceasta imi place sa observ cum este organizata manifestarea si daca sunt participanti romani si in ce fel, deoarece de multe ori sunt trecuti doar cu numele in cartea de rezumate. Despre participantii olandezi nu-mi fac griji, sunt prezenti cam peste tot si in numar mare. Culoarea locala reflectata in cocktail d`acqueil, la festivitile de deschidere sau de inchidere, in programul turistic adiacent constituie fara indoiala una dintre principalele atractii nu numai pentru participanti dar si pentru insotitorii acestora.

bali-02Luna trecuta am participat la o Conferinta de Gerontologie pentru Regiunea Asia-Pacific, organizata in Insula Bali, denumita si Tara Zimbetului. Tema conferintei a fost: Geriatric Giants: The New Epidemic in the 21st Century. Peste tot in lume populatia imbatraneste si cum sunt si vor fi ingrijiti batranii cu sanatate precara este la ordinea zilei cu toate ca exista diferente de mentalitate, cultura si resurse financiare. Dansurile balineze n-au lipsit din programele festivitatilor de inchidere si de deschidere la fel si mancarurile traditonale din menu, dominate de fructe exotice si orez. In ultima zi o excurise gratuita a fost oferita participantilor pentru a admira terasele palantate cu orez, templele si cultura hindu a ofrandelor. Hotelul congresului a fost la malul oceanului pe una dintre cele mai populare si turistice plaje, Kuta. Nivelul programului stiintific nu a fost la fel de ridicat ca cel al temperaturii de afara, dar suficient de divers si cu multe elemente locale. In schimb, controlul participarii la sesiunile stiitifice m-a surpins pentru ca nu l-am mai intilnit niciunde. La intrarea si la iesirea din sali  fiecare participant era inregistrat prin citirea electronica a codului de pe ecusoane cu un scaner tip supermarket! Mai mult un anunt scris cu litere de o schioapa la intrarea in aria congresului avertiza ca doar cei care vor dovedi o participare de cel putin 70% vor primi diploma de participare! Cei mai multi participanti au fost, asa cum era de asteptat, din tarile invecinate printre care foarte multi tineri si am pesupus ca sistemul de control a fost gandit ca o masura educativa. Spre surprinderea mea printre putinii europeni s-au aflat si romani, autori ai unui poster despre efectul benefic al apelor de la Baile Felix asupra afectiunilor reumatice la pacientii in varsta cu diabet zaharat. Din pacate n-am reusit sa-i intilnesc dar mi-a facut placere sa stiu ca poate se aflau printre participanti. Urmatoare manifestare de acelasi fel va fi organizata in Filipine.

bali-01PS: As dori sa pot participa la alcatuirea unui fel de Ghid Michelin al manifestarilor sitiintifice medicale… Conferintei din Bali i-as fi oferit o stea la capitolul “reflectarea culorii locale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *