Restrictie la benzodiazepine

Consumul de benzodiazepine a luat in Olanda proportii alarmante: aproape doua milione de persoane folosesc aceste medicamente cu regularitate si cateva sute de mii sunt dependente de ele. Din acest motiv incepand de la 1 ianuarie anul viitor se vor compensa numai daca sunt indicate pentru tratamentul de intretinere al epilepsiei, al anxietatii (daca antidepresivele nu s-au dovedit eficienta), al unor probleme psihiatrice precum si in sedatia (terminala) din cadrul ingrijirilor paliative.

Pentru alte indicatii pacientul va trebui sa le plateasca integral din buzunarul propriu daca vor primi o reteta de la medic pentru ca altfel nu le elibereaza nici o farmacie. Vor fi compensate in continuare benzodiazepinele cu administrare parenterala folosite cel mai adesea in institutii cu paturi sau in situatii de urgenta.

Aceasta masura restrictiva a fost gandita pentru a reduce costurile la medicamente si a micsora consumul si implicit numarul persoanelor dependente. Ea va fi dublata de o campanie de informare a populatiei si fiecare pacient care se va prezenta la farmacie sa-si ridice bezodiazepinele va primi un pliant cu informatii despre necesitatea luarii unei asemenea masuri.

5 thoughts on “Restrictie la benzodiazepine

 1. In prezent functioneaza si in Romania un sistem de limitare al prescrierii si consumului de benzodiazepine. Acestea se elibereaza numai cu,, reteta verde”.
  In principiu pacientilor nu li se mai elibereaza la farmacii benzodiazepine si barbiturice fara reteta in cauza.Medicii de familie ar trebui sa prescrie aceste medicamente numai pe baza de scrisoare medicala eliberata de medicul psihiatru.In practica cotidiana insa intalnim multiple situatii contrarii.Medicii de familie , dar nu numai ei, prescriu intens benzodiazepine.Se face un adevarat abuz de prescriptie. (Mai ales un tip comercial al alprazolamului denumit ,,Xanax”).Pentru echivalentele somatice ale anxietatii in cardiologie(palpitatii, opresiune toracica,tahicardia); in gastroenterologie(crampe abdominale),in pneumologie(dispnee polipneica superficiala confundata cu astm bronsic),in endocrinologie (globus laringian confundat cu afectarea tiroidei), in ORL( vertijele subiective confundate cu sd Meniere) si lista acestora poate continua aproape la nesfarsit conform stiintei medicului in cauza si culturii pacientului.Consecintele sunt cele cunoscute:abuzul si dependenta de substanta,nerezolvarea depresiilor si chiar pericolul de a se utiliza aceste medicamente in scop suicidar.Mai poate fi luata in consideratie eroarea de diagnostic cu repercursiune in codificarea gresita a maladiiloor, deci in raportarea de indicatori eronati de morbiditate, cat si iatrogenizarea pacientilor.

 2. Ce se intampla cu cei care iau (cand si cand) anxiar, medicament prescris de medic de familie care are specializare “internist”, si nu l-a trimis pe pacient sa faca in prealabil un consult psihiatric. Pacientul stie ca poate lua acest medicament cand are atacuri de panica, va multumesc!

 3. @ nina
  1.Medicul de familie nu este internist.El este un medic generalist.Poate avea dupa faculate 3 ani de studii.
  2.Atacurile de panica daca sunt cu adevarat atacuri de panica, nu au ca tratament de fond benzodiazepinele.Asa cum este si Anxiarul.Acestea se iau numai in criza intensa de panica.Cea,, paralizanta” asupra faptelor de constiinta si cu consecinte dramatice cum sunt simptomele intense somatice.Cele pe care persoana nu mai reuseste sa le stapaneasca si ii starnesc teama de nu innebuni sau muri.
  Terapia de fond este in general cu SSRI-uri(inhibitori de recaptare de serotonina) si la care este mai mult decat necesara terapia cognitiv comportamentala.
  Nu uitati riscul de adictie al benzodiazepinelor!

 4. Domnule doctor Mircea Dragan,
  Am insomnie de aproape 3 ani, am urmat diferite tratamente indicate de: -medicul de familie (diazepam, stilnox, sanval);anxiar pe care nu l-am administrat;
  – medic psihiatru1(tranxene) ce a condus la impotenta care a durat si dupa o saptamana de la terminarea tratamentului;
  – medic psihiatru 2(cipralex si altele ) nu am urmat tratamentului;
  – medic psihiatru 3 şi 4 care mi-au precris medicamente diferite fata de primii doi, chiar daca eu am expus simptomele aproape la fel, fapt ce mi-a indus o oarecare teama pt. a urma un tratament. Acum iau diazepam la 5-6 -12 zile, cate doua zile consecutiv o pastila seara, la aparitia unor dureri in zona tamplelor pe fondul surmenajului. In general dorm 4-5 ore dupa care nu mai am un somn odihnitor. Va rog sa ma ajutati pentru o diagnosticare corecta si un tratament eficient, in limita timului disponibil si in limita aparaturii de care dispuneti.
  Cu multumiri,

 5. Buna ziua Domnule doctor.Am si eu o intrebare referitoare la bunica mea,de aproximativ 3 ani ia fost depistata cu ascita(ciroza uscata)…toate bune iau prescris tratamentul cu protectoare genEsentiale forte eurovita propanorol acid folic si mai multe…si dupa administrare se ingrasase adica numai era anemica cum a fst inainte s-o internam.Acum 4 luni iar a inceput sa slabeasca si sa numai aibe pofta de mancare…Ea si bunicul meu locuind la tara am aduso de urgenta in bucuresti pt a vedea ce zic doctorii despre starea ei de sanatate.Am fst la Spitalul Sf Pantelimon unde a stat internatata 4 zile ,si iau facut analize si iau bagat fier si glucoza si vitamine prin perfuzi.Intrebarea mea este dc daca isi ia tratamentul zilnic de 3 ori si mananca normal dc nu se ingrasa macar 4 5 kg? Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea Dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *