Sabbatical

In conceptia moderna sabbatical inseamna a-ti intrerupe (mai mult de doua luni) activitatea pentru a calatori, a scrie o carte, a lua parte la o cercetare, a lucra voluntar in alta tara, etc. Din 1880 au existat in SUA intreprinderi care ofereau angajatilor o asemenea perioada de time-out. Dar la scara mai larga fenomenul a inceput prin anii `60 si a fost incurajat de numeroase guverne pentru a stimula schimburile culturale si cunoasterea mentalitatilor intre locuitorii de pe toate continentele. Sabbatical este mai raspandit in randul profesorilor, medicilor, preotilor, artistilor, muzicienilor, se adreseaza atat tinerilor cat si varstnicilor si cunoaste diferite forme.

Sabbatical academic poate fi luat dupa sase ani de activitate neintrerupta in sistem full-time, cel mai adesea are durata de o jumatate de an cu salariu platit integral sau un an cu plata salariului la jumatate. Tot mai multe institutii ofera insa si sabbatical neplatit iar tendinta este in crestere. Exista numeroase site-uri pe internet care ofera programe si sfaturi celor care inca nu stiu de unde sa inceapa.

Sabbatical in randul medicilor este in crestere si multi negociaza acest drept in contractele de angajare. Chirurgi, infectionisti, anestezisti, medici de familie, microbiologi, pediatri…toate specialitatile medicale se preteaza la sabbatical! Studentii si rezidentii la medicina pot face stagii platite in alte tari ceea ce este considerat tot o forma de sabbatical. Diferite institutii au evaluat in randul angajatilor perioada de sabbatical si au ajuns la concluzia ca ar avea o multime de efecte benefice. Astfel sabbatical: ar diminua stresul si ar creste performantele profesionale, ar stimula inventivitatea deoarece ofera posibilitatea venirii in contact cu alte norme de calitate, programe de educatie profesionala sau forme de organizare, ar creste numarul de publicatii stiintifice, ar mari sansele de promovare profesionala si academica, ar efectua PR gratuit pentru institutia respectiva, etc. Dupa ce si-au potolit curiozitatea si au vazut cum este la altii, marea majoritate a celor ce au benefeciat de sabbatical s-au intors linistiti la fostul loc de munca si au declarat ca si din punct de vedere personal s-ar simti mai fericiti…

PS: O idee pentru a diminua migrarea doctorilor romani? Sabbatical pe post in loc de rezidentiat pe post si salarizare pe puncte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *