Nu am avut sansa sa fac rezidentiatul full-time in Romania pentru ca nu am reusit sa trec proba scrisa. Dar in Olanda, dupa ce mi s-a recunoscut diploma de medic, am avut sansa sa fac un rezidentiat cu durata de 2 ani (intre timp pentru specialitatea pe care am facut-o, nursing-home, durata rezidentiatului s-a marit la 3 ani). Ca de altfel mai peste tot in lume pentru cei care doresc sa faca o specializare, nu exista limita de varsta.
!!!Acum cateva saptamani am citit despre o australianca care a terminat studiile medicale la varsta de 95 de ani si care a declarat ca doreste sa le continue, cine stie, poate cu un rezidentiat?!!!
Medicii specialisti olandezi sunt poate cei mai bine platiti din Europa si pot lucra ca angajati ai unei institutii medicale (cu salariu fix) sau sunt free-lance (cei mai multi) si organizati in grupuri de practica care-si ofera serviciile cui are nevoie, spitalelor, policlinicilor, nursig-homes… etc. Pentru a deveni rezident intr-o anume specialitate, nu se sustine nici un examen de admitere deoarece se considera ca toti cei care au diploma de medic si sunt inregistrati in registrul medicilor au dreptul sa se inscrie si sunt suficient de bine pregatiti si nu mai este necesar sa li se testeze cunostiintele teoretice. Rezidentiatului poate avea o durata variabila, de cel putin 3 ani. Posturile pentru rezidenti nu sunt scoase la concurs de minister ci de institutia care are nevoie de medicii respectivi si care are dreptul sa pregateasca viitorii specialisti. Ministerul sanatatii impreuna cu organizatiile profesionale stabilesc pentru fiecare specialitate de cati medici ar fi nevoie la nivel national. Rezidentiatul este organizat de catre asociatia profesionala (care propune si curicula de pregatire), in colaborare cu institutiile medicale (cu sau fara statut academic) raspandite pe tot cuprinsul tarii si unde lucreaza medicii asistenti univeristari (trainerii propriu-zisi) sau profesorii. Posturile vacante pentru rezidenti sunt publicate tot timpul anului, rezidentiatul nu incepe si nu se termina in acelasi timp, perioada din an variaza in functie de specialitate (de exemplu, pentru specialitatea nursing-home, incepe in fiecare an in luna februarie si/sau in octombrie) tocmai pentru ca cei mai multi dintre cei care doresc sa fac o specialitate sa-si poata gasi un loc.
Institutia medicala (spital, nursing home, grup de practica…) care are angajati medici traineri si care corespunde unor norme de calitate (numar de paturi, profil, etc) anunta ca are posturi de rezidentiat si deschide procedura de solicitare la care se poate inscrie oricine este interesat. Pentru aceasta se depune dosarul (adica scrisoarea de solicitare si curiculum vitae), dupa care se face o prima selectie si doar o parte dintre candidati sunt invitati la un interviu care va decide cine va fi acceptat la rezidentiat. Daca sunt foarte multi candidati pentru un loc atunci se organizeaza mai multe sesiuni de interviuri. Comisia care organizeaza interviul este alcatuita din persoane din institutia respectiva, si anume, manageri, medici, asistenti medicali, reprezentanti ai pacientilor, psihologi, fizioterapeuti… etc. Acestia sunt foarte atenti la cum se prezinta candidatul si evalueaza daca este potrivit pentru specialitatea respectiva, daca s-ar potrivi in echipa si in clinica respectiva, ca obiceuri, mentalitate, pregatire, etc. Candidatul are de asemenea dreptul sa puna intrebari despre orice, cum este organizata ingrijirea medicala, are birou separat sau impreuna cu altii, cat de dese sunt garzile, in ce sectii va lucra, ce cheltuieli ii sunt acoperite (de exemplu tranasportul, participarea la cursuri…) etc. Dosarul celui ales este trimis la universitatea care organizeaza invatamantul teoretic pentru acel rezidentiat iar candidatul va trebui sa sustina si aici un interviu care de obicei nu este eliminatoriu. Pe durata rezidentiatului medicul face un contract cu institutia respectiva (care primeste o suma de bani pentru instruirea lui) unde va va lucra sau tot timpul sau numai in anumite perioade, in functie de stagiile pe care trebuie sa le efectueze, sub supravegherea unui medic-trainer. In functie de specialitate el trebuie sa participe 1 sau 1 ½ zile pe saptamana la cursuri si ateliere organizate in centrul universitar din apropiere, asa numitul invatamant teoretic. Examenul de absolvire este concretizat printr-o teza care va fi sustinuta de catre rezident in fata colegilor, a trainerilor si a staff-ului de la catedra universitara. Sunt scutiti de aceasta cei care au facut un doctorat, asa cum a fost in cazul meu. De cele mai multe ori teza este urmarea unui proiect de cercetare sau management practic pe care rezidentul trebuie sa-l efectueze in clinica unde lucreaza. Munca in proiecte (din care foarte multe institutii medicale olandeze se finanteaza si-si imbunatatesc calitatea ingrijirilor) este o parte importanta din job description al fiecarei specialitati.
Dupa absolvire proaspatul specialist se poate angaja oriunde, in functie de locurile libere, inclusiv acolo unde a fost rezident. El are dreptul sa inceapa procedura de solicitare pentru obtinerea unui post inainte de terminarea rezidentiatului. Prin posta si e-mail rezidentii din ultimul an primesc cu regularitate informatii despre posturile vacante astfel incat sa se poata orienta din timp asupra viitorului loc de munca. Institutiile medicale ofera pentru inceput contracte de proba cu durata de cateva luni , sau un an care se pot prelungi cu contracte de munca pe o perioada nederminata daca medicul a dovedit ca este un bun practician si ca se poate integra intr-o echipa altfel trebuie sa-si caute de lucru in fiecare an…
Procedura descrisa mai sus am urmat-o si eu pentru a deveni medic specializat in nursing-home. Nu am dat concurs de admitere si nici nu m-a obligat nimeni sa raman acolo unde am facut rezidentiatul.
Sistemul de rezidentiat olandez este descentralizat, acorda sanse egale fiecaruia, este bazat pe libera alegere si pe libera circulatie a fortei de munca precum si pe autonomia institutiilor medicale de a-si alege angajatii in functie de necesitati.
Vorbeai olandeza cand ai inceput rezi in olanda?
Stimate p.i.,
Da, vorbeam destul de bine limba olandeza cand am inceput rezidentiatul.
Numai de bine,
Dr M Olaroiu van den Heuvel
Buna ziua!
Sunt studenta in ultimul an la UMF Carol Davila si va multumesc deoarece prin acest articol mi-ati raspuns la foarte multe intrebari, dar as mai avea cateva:) si anume:
1. pentru General knowledge and skills test este neaparat nevoie sa am diploma de limba olandeza si engleza de nivel minim NTII, respectiv TOEFL 600? ( as mai economisi niste bani daca nu as da testele);
2.cat dureaza propriu zis testarile? se pot da toate 4 intr-o zi sau macar intr-un interval de o saptamana? (cele 4 incluse in General knowledge and skills test)
3. daca exista o bibliografie pentru testele de Professional assessment?
4. la ce interval de la inscrierea in registrul BIG pot aplica pentru un training intr-un spital?
4. considerati ca pentru a da aceste teste este necesara mutarea in olanda sau pot sa stau in romania si doar pe perioada testelor sa vin in olanda?
5. cum se poate obtine dovada de competenta profesionala din tara de origine ?( ce inteleg ei prin asta)
Va multumesc pentru timpul acordat!
Cu stima, Camelia.
Stimata Camelia,
Asa cum am scris si in articol, rezidentiatul este fara concurs si fara post.Deci:
-nu exista examen de admitere la rezidentiat
-nu se da nici un test, general knowledge…etc
-admiterea la rezidentiat se face pe baza de procedura de solicitare-interviu, CV…-care se sustine la spitalul sau institutia care scoate postul
-prima conditie ca poti solicita pe un loc de rezidentiat este sa ai cunostinte de limba olandeza-sunt cursuri si teste speciale.
-a doua conditie este ca diploma de medic sa fie recunoscuta iar medicul sa fie inscris in registrul medicilor BIG
-a treia conditie este sa locuiesti in Olanda
-nu trebuie competeneta din tara de origine, trebuie un Cv si o scrisaorea de solicitare , de motivare in care sa arati de ce vrei sa faci acel rezientiat.
O comisie formata in institutia care are postul de rezientiat liber veste a judeca dosarul si va face selectia . de obicei de scoate cate cun post sau doua, pe care solictia cativa candidati. Nu se merge cu pile!
Pentru cine doeste informatii en detail, totul este de gasit pe internet, cele mai multe site-uri sunt si in limba engelza. Agentiile de posturi libere au eveidenta posturilort libere si organizeaza cursuri de limba olandeza si recruteaza medici straini(cel putin asa am auzit). Deci o cautare pe internet poate oferi mai multe informatii.
In sperant a ca am raspuns intrebarilor,
Cu colegialiate,
Dr M Olaroiu-van den Heuvel
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspunsuri. Intr-adevar nu trebuiau toate examenele acelea ( scria mic intr-un colt al foii ca erau pentru tarile non-EU ), dar cei de la CBGV trebuie sa analizeze fiecare cerere si apoi iti dau verde sa te inscrii in registrul BIG, daca vor considera ca pregatirea este echivalenta celei din Olanda. (ribiz.nl)
Va multumesc pentru tot!
O zi buna in continuare!
Buna ziua,
As dori sa completez informatiile doamnei Olaroiu. Eu sunt momentan rezident anul II medicina interna in Olanda. Olanda are poate cei mai bine platiti specialisti din Europa, dar e bine de mentionat faptul ca are poate si cel mai mic numar de locuri pentru rezidentiat, deci prin urmare putini medici specialisti. Sistemul se bazeaza pe o retea foarte dezvoltata de medici de familie si doar cazurile ce necesita diagnostic si tratament avansat specializat ajung la specialist.
Iau spre exemplu spitalul universitar unde lucrez eu (Amsterdam). Universitatea are 250-280 absolventi pe an si scoate la rezidentiat 12-14 locuri pentru medicina interna. Prin asta trebuie sa sa subinteleaga toate specialitatile medicale, pentru ca intai fiecare rezident face 4 ani medicina interna si apoi inca 2 ani suspecializare (ex endocrine, nefro si alte specialitati medicale). Acelasi numar mic de locuri se regasesc si pe specialitatile chirurgicale. Pentru un astfel de loc de rezidentiat competitiv se inscriu poate 15 candidati. Pentru a iesi in evidenta trebuie sa ai pe CV cercetare cu lucrari publicate sau sa fi lucrat in prealabil in periferie 1-2 ani ca “doctor not in training” si sa te fi evidentiat. Candidatii autohtoni au bineinteles prioritate.
Majoritatea medicilor aici fac primary care, medicina sociala, etc, doar o treime din absolventi ajung specialisti clinici. E bine sa se cunoasca realitatea.
Mi se pare foarte dificil sistemul asta de intrare in rezidentiat.
In Romania e floare la ureche , inseamna , cu maxim 3-4 candidati pe un loc ( cred ca anul trecut au fost cam 2 /loc , la rezidentiatul normal , din noiembrie).
Atunci , pt un absolvent din ro , inteleg ca nu prea exista sanse , asa-i ?Nu cred ca te poti ” inscrie ” /depune un CV unde sa nu scrie decat despre experienta din tara .
Medicii specialisti ( cu spec .facuta in Romania ) sunt recunoscuti , sau , mai bine zis , au vreo sansa sa fie angajati acolo ?
Stimate Miky,
hMultumesc pentru completari , sunt binevenite. intr-adevar nu sunt multe locuri mai ales in specialitatea med interna, care este deficitara la unele subspecialitati. Dar sunt si specialitati care au nevoie de candidati.
Oricum mult succes greul abia acum incepe pentru ca intr-adevar candidatii autohtoni sunt incurajati si dupa ce au ajuns specialiasti iar cei alotoni trebuie sa se faca bine remarcati ca sa aiba o sansa.
Cu colegialiate,
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
Stimata Brandusa,
CV-ul este foarte important, la fel si publicatiile, activitatea in programe, grupuri de cercetare, etc. Lucruri pe care in Ro nu se prea pune accent.
Experienta din tara conteaza dar trebuie sa fie comparabila /echivalenta cu cea de la ei. La fel si specialitatile in Olanda mai ales daca sunt deficitare, deci un specilist roman are toate sansele. Sa dau un exemplu: este mare nevoie de internisti/edoscopisti, psihiatri, anestezisti. Se publica cu regularitate un fel de clasament al specialitatilor, cate locuri sunt libere, etc. Exista agentii de recrutare care ofera inclusiv cursuri de limba olandeza si ajutor la integrare si la gasirea unui post liber.
Cu colegialiate,
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
Brandusa, cred ca ff.important este sa mentionezi ce anume te-ar interesa in Olanda, daca esti rezident sau specialist in Ro, ca asa de filosofat cat de accesibil sau inaccesibil este sistemul poate sa nu aiba relevanta. Imi amintesc problemele de care m-am lovit eu la inceput, pe internet totul pare frumos scris, dar de multe ori ai nevoie de un raspuns pentru situatia ta individuala, un raspuns concret, mai mult decat depui CV-ul si astepti sa fii chemat la interviu ca poate astepti degeaba si nu stii de ce. Poate ai nevoie de exemplificari concrete pt o anumita specialitate, cat de multi solicitanti sunt, ce trebuie facut sa ai sansa, care sunt alternativele/compromisurile si daca iti doresti/ se merita sa le faci.
Personal mie nu imi pare sistemul de intrare in rezidentiat aici in Olanda unul ideal si vorbesc din prisma unui rezident intrat in sistem, partea cea mai grea e faptul ca daca iti doresti o specialiatate f.ceruta muncesti ani buni in cercetare sau intru-un spital periferic fara sa ai nici o siguranta ca vei fi acceptat in rezidentiat, adica investesti ani fara sa ai nici o certitudine si apoi daca nu reusesti ajungi sa lucrezi in primary care fara sa-ti fi dorit acest lucru.
Mie imi pare incomparabil mai usor odata terminat rezidentiatul aici sa gesesti un loc de specialist decat intratul in rezidentiat, asta chiar ca si allochton (strain), deoarece ca specialist posturile sunt egale aproximativ cu nr absolventilor de rezidentiat olandez in majoritatea specialitatilor (cu exceptia a catorva deficitare, dar problema e ca nu toti si le doresc doar pentru a avea un post aici), pe cand pentru un loc in rezidentiat e o concurenta si de cate 15 pe un loc.
Locuiesc in Olanada din martie 2008.Am lucrat ca medic rezident in Romania 14 luni apoi m am mutat aici din motive personale.De atunci ma chinui zi de zi cu limba,urmez cursuri.Nivelul de limba este momentan B1 si ma pregatesc din martie 2009 pt. B2.Imi doresc sa incep rezidentiatul in Revalidatiegeneeskunde,dar am nevoie de cel putin un an de experienta in alt domeniu,de ex medicina intrena.Am aplicat pe 2 pozitii(ANIOS) pana acum(locuiesc in Enschede).Am fost deja la un interviu iar opleider-ul mi a recomandat pt inceput un spital mai mic,unde pot sa ma acomodez pt un an si cu sistemul medical si sa mi imbunatatesc si olandeza.Mi s a parut un om f sincer si amabil,mi a dat sfaturi si m a indrumat catre un alt opleider pe aceeasi specialitate in Almelo(aproape de Enschede).
O rog pe Miky daca poate sa mi dea cateva sfaturi,sa mi spuna ce e bine si ce nu e bine sa faci in timpul unui interviu,orice care ar putea sa ma ajute mai departe.Imi doresc FOARTE MULT sa primesc o sansa si sa incep cat mai repede sa lucrez.Pauza asta lunga e doar un minus in CV-ul meu.
Multumesc anticipat,
Luiza
Buna Luiza,
Pot sa-ti dau exemplul meu, sper sa te ajute. Eu am venit in Olanda acum 4 ani, inainte de aderare, am plecat din Ro imediat dupa terminarea facultatii. Atunci nu erau recunoscute diplomele aici, fapt pentru care tot dupa un an de chinuit cu limba am urmat din nou anul 6 la facultate de medicina aici, fapt care mi-a conferit o diploma olandeza. Apoi am lucrat 1 an si ceva ca ANIOS medicina interna intr-un spital mic perifeic, dar opleidingsziekenhuis (in Limburg, cam departe de tine), mi-am dat toata silinta sa lucrez si sa me prezint bine. Opleiderul de acolo si echipa lui de specialisti oameni de nota 10, am avut noroc, am invatat multe si m-a recomandat pentru o pozitie de rezident (AIOS), asa am intrat aici in rezidentiat.
Tu inteleg ca ai venit dupa aderare, deci ai diploma recunoscuta. Intradevar, cred ca e bine sa incepi ca ANIOS intr-un spital mai mic periferic: specialisti si rezidenti putini, atmosfera f.informala si colegiala. Spiatele periferice sunt de 2 feluri: opleidingsziekenhuis en niet-opleidingsziekenhuis. Cred ca e bine sa te interesezi daca Almelo (med interna) este opleidingsziekenhuis. Avantajul de a lucra in opleidingsziekenhuis este faptul ca acolo activeaza un opleider ce te poate apoi recomanda in caz ca functionezi f.bine pt o pozitie de rezident (AIOS).
Acum, realist vorbind, daca nu reusesti sa te angajezi in opleidingskliniek, poti sa incepi si intr-un spital niet-opleidingsziekenhuis, urmand ca apoi ca dupa 1 an sa mergi la un spital mai mare.
Acum ce conteaza la interviu pt o pozitie ca ANIOS: sa fii sigur pe tine si natural (nu o expresie fortata), sa arati entuziasm si motivatie pt functia pt care soliciti, sa nu fii inhibat, dar nici nonsalant exagerat, sa fii politicos, sa te uiti in ochii celui cu care vorbesti, in timpul interviului mainile pe masa si nu pe genunchi;), sa pui intrebari despre clinica pt a-ti manifesta interesul. Si, trebuie sa fie si un “clik” cu comisia de solicitare:). CV-ul si scrisoarea de solicitare sa artate impecabil si fara greseli. (roaga un olandez cu studii sa le citeasca pana sa le trimiti) Stiu ca limba e o problema f.mare, eu ma impiedic si acum dupa 2 ani jumate de lucrat in sistem de obstacole (suntem doar 2 rezidenti straini din 68 pe med interna intr-o clinica universitara in Amsterdam si sa vezi cum se intorc toate privirile la raportul de garda cand aud accentul meu:( dar asta e, merg mai departe, cateodata se strecoara si aluzii mai nepotrivite dar nu le dau importanta, pentru ca in rest nu mi-au avut nimic de reprosat ca pregatire.
Stiu ca pe Revalidatiegeneeskunde e concurenta destul de mare pt o pozitie de AIOS, dar daca iti doresti merita sa incerci. E bine sa lucrezi 1-2 ani ANIOS (interne, stiu ca unii olandezi ce vor revalidati fac ANIOS si pe neurologie sau chirurgie). Cand aplici pt o pozitie ca AIOS e bine sa ai sprijin de la opleider in clinica unde lucrezi sa te recomande, pentru ca asta conteaza ff.mult). Insa eu personal nu as recomanda mai mult de 2 ani ANIOS, pt ca asta inseamna mult timp investit si daca dupa 2 ani nu esti considerat potrivit pt o specializare, inseamna ca ei chiar nu te gasesc potrivit.
Iti doresc succes si iti pot raspunde si la alte nelamuriri. Dupa ce te angajezi ca ANIOS iti pot da sfaturi cum poti sa te prezinti bine la locul de munca (in mare conteaza cum comunici cu colegii, asistentele-f.important, raporturile sunt altele decat in Ro, pacientii).
Multumesc din suflet Miky!Chiar iti multumesc ca ti-ai rupt din timp pt. a ma ajuta pe mine.
Despre spitalul din Almelo scrie pe pagina lor de web ca “Het ziekenhuis heeft onder andere de G+ opleiding interne geneeskunde”si “Onlangs hebben wij als ziekenhuis op het gebied van onderwijs en opleidingen de status gekregen van Teaching Hospital. De vakgroep interne begeleidt de opleiding in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Groningen en de vakgroep reumatologie heeft in samenwerking met het Medisch Spectrum Twente de volledige opleidingsbevoegdheid.”
Deci,crezi ca e opleidingsziekenhuis?
As putea sa iti las adresa mea de e-mail daca tu crezi ca ar fi ok si nu te ar deranja.Pt mine ar fi mai usor,in caz ca as mai avea cate o intrebare…sau mai multe:)
Multumesc inca o data Miky!Chiar as vrea sa tin legatura cu tine.Experienta ta cu siguranta mi-ar fi benefica.
Si ii multumesc si Doamnei Dr.Olaroiu,deoarece prin intermediul dansei a fost posibil sa cunosc medici romani care au reusit.
Luiza
Luiza,
Poti sa lasi adresa ta de mail. Dupa ce scrii cred ca Almelo este opleidingsziekenhuis. Cum merge cu solicitarea?
Maine am interviu in Almelo.Sper sa fie bine…am mari emotii!
alina_luiza@k.ro
Asta e adresa de e-mail.Mersi inca o data Miky!
Luiza
Miky,cand ai timp,te rog sa dai un reply la adresa mea de mail;asa pot sa ti scriu direct acolo.Interviul a mers bine…a zis opleider-ul.Au fost 2 internisti si un cardiolog…aveam niste emotii…Au zis ca trebuie sa mai vorbesc cu cineva de la Personele zaken…Sa vedem.Sper sa fie bine.
bunza ziua. cine poate sa ma ajute si pe mine cu o informatie va rog ? miky . luiza brandusa sau dna dr olaroiu?
daca sunt posturi vacante in olanda pentru medici specialist pe medicina de familie/ medicina generala? eu acum am terminat in apr 2009 am devenit specialist pe MF si as vrea sa ma mut in Olanda ca e si sora mea acolo ( pe alt domeniu insa – inginerie chimica la doctorat in Delft). am vreo sansa ? ( tinand cont ca nu stiu olandeza, doar engleza). Sau daca nu ca medic specialist MF dar la doctorat sa ma inscriu ( bineinteles platit de ei cum e si sora mea la Delft) exista vreo sansa sa fiu acceptat. La inceputul lui mai am vizitat-o pe sora mea si mi-a placut Olanda la nebunie , e superb toti cu bicicletele. !!!!!!!!
Stimate Mihai,
Sunt posturi vacante de medici de familie dar depinde de regiune. Pe de alta parte medicii de familie straini sunt cautati de catre pacientii fara radacini olandeze. Imi amintesc, cand am venit aici si s-a aflat dintr-un articol din ziar ca sunt medic roman, ca am primit o multime de telefoane de la romanii stabiliti aici si care ar fi vrut sa-mi devina pacienti.
Dar trebuie sa cunosti foarte bine limba, dialectul de acolo de unde vei avea cabinetul si mai ales obiceiurile, mentalitatile. Pacientii olandezi sunt obijnuiti cu multa atentie din partea medicului lor de familie si reclama cu usurinta ce nu le convine.
Poti face si doctorat dar pentru aceasta trebuie sa gasesti pe cineva sa te accepte si sa poti propune o tema care sa-i intereseze. Trebuie sa tii cont si de faptul ca doctoratul este altfel decat in RO si teza va fi scrisa in limba enegleza. Numai cu limba engelza poti face doctorat pe medicina in Olanda.
Mai intii de toate trebuie sa ti se recunoasca diploma iar procedura s-a simplificat in comparatie cu perioada cand RO nu era membra EU.
Sunt sigura ca Briandusa si Miky iti pot da mai multe informatii….si nu te lasa inselat de aparente, sunt toti pe biciclete si cu buchete de flori in miina dar inainte sa ofere, cer si astepta foarte multe de la cei care vin sa lucreze aici.
Mult succes,
Dr M Vd Heuvel-Olaroiu
Multumesc mult Dna Dr. M Vd Heuvel-Olaroiu.
Pai am toate acetele gata , imi mai trebuie doar certificatul de conformitate de la minister, sper ca intr-o luna sa il obtin, maine ma duc sa depun actele. Am tot scris la profesori la adresele lor de email de la facultati sa vad daca imi raspunde cineva sa ma accepte la doctorat, din 30 de profi am primit rasp negativ de la 3 ca nu au locuri disponibine momentan. Am scris la toate univ de med din olanda din 7 orase. inca mai astept, sper sa fiu acceptat undeva. Da teza redactata in engleza bineinteles e ok asa. Succes si dvs! O zi buna
Apropo aveti vreo legatura cu antrenorul roman Cosmin Olaroiu care este acum la o echipa de fotbal din Qatar? V-ati casatorit cu un olandez se pare, dupa nume. Deja aveti dubla cetatenie!
Stimate Mihai,
Am dubla cetatenie si sunt casatorita cu un cetatean olandez. Pe Cosmin Olaroiu nu-l cunosc.
Mult succes,
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
ok multumesc de informatii sunteti simpatica
Miky astept reply la adresa mea de mail(am scris-o mai sus).Marti am interviu cu cei de la personal si vroiam sa te intreb cate ceva…tips and tricks:)
Mersi anticipat!
Luiza
ok bafta luiza
vad ca in ult timp nimeni nu mai zice nimik pe aici
Miky,n-am primit nici pana acum un reply la adresa mea de e-mail.As fi avut nevoie MARE de un sfat.Te rog,daca citesti,da-mi un semn de viata.
Luiza
Dr M Olaroiu van den Heuvel……… :)))
pentru un specialst in medicina dentara ar exista oportunitati?am 16 ani de experienta si m-ar interesa conditiile in cae m-as putea angaja sau daca as putea deschide un cabinet.multumesc!
Pentru Dominic si toti cei intersati de un rezidentiat/loc de munca in Olanda:
Digitalizarea in Olanda este foarte avansata si peste 80% din populatie foloseste internetul. Mai toate informatiile se gasesc pe internet, si in limba engleza. Accesati site-urile ministerului sanatatii si ale agentiilor cu posturi vacante pentru medici precum si ale asociatiilor profesionale. Pe web-uri exista adrese de contact/numere de telefon unde se pot cere informatii in limba engleza. Deci, intrati pe Google folosind cuvinte cheie.
Mult succes, cu colegialiate,
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
Buna Miky,
Am incercat sa obtin adresa ta de email. Nu am reusit. As dori sa-ti cer o parere (daar nu aici). Adresa mea: spiruet@yahoo.com
Cele bune!
Pe cei care lucreaza ca medic dentist la procent in olanda ii rog sa posteze cateva date mai exacte referitor la castiguri
Multumesc
Sarut mana Doamna Dr.Marinela.Sunt medic rezident pe Medicina Interna, in anul 1 cu incepere din acest an.M-ar interesa sa fac rezidentiatul in Olanda.E prima oara cand aflu mai multe detalii despre medicina in Olanda.
Daca aveti timpul si rabdarea ca sa imi raspundeti la intrebari.
Asadar: Ca sa poti pleca acolo trebuie sa stii olandeza foarte bine? Adica tot asa cu teste gen B2 ca si pentru Germania?
Se pot face si cursuri acolo? Ca tarile nordice ofera cursuri si pentru cei ce nu stiu.
Rezidentiatul la ei dureaza ca la noi, in functie de specialitati?
La ei ai un indrumator ca la noi care sa te coordoneze ca aici? Adica te invata ceva? Desigur ca trebuie sa stii lucrurile de baza, si medicina se si fura. Sau o faci pe barba ta? Adica au pretentii sa stii o gramada de lucruri( ex sa pui branule, sa recoltezi-bine astea se invata )? De ce spun asta.Pentru ca in Anglia zicea cineva ( desi sistemul e diferit de la tara la tara), ca daca nu recunosti o arterita temporala iar daca el a orbit risti sa ramai fara libera practica.Ca la noi sunt ff rare astfel de cazuri, nemaivorbind de rezidentiatul nostru care e sub orice critica, pentru ca sunt ff putini cei ce se ocupa de tine.
Poti pleca si ca proaspat absolvent sau trebuie sa ai un an de rezidentiat?
Pentru doctorat gasesti foarte greu pe cineva? Iar pentru asta e musai sa fie clinica universitara? Din salar iti permiti un doctorat sau e ff scump si acolo? Si cat dureaza pe Medicina Interna?
La conferinte sau congrese fie acolo, fie in alte tari participa si rezidentii din spital?
Daca nu va suparati, cum ati gasit spitalul? Eu am cautat anul acesta in ianuarie pe internet dar peste tot raspunsul a fost ca nu au locuri.Am aplicat si pentru Medicina de Laborator dar nu am primit nici un raspuns.
In spital dupa garda a doua zi esti liber? Si daca faci mai multe garzi ai zile libere la concediu ?
De cand ati plecat acolo sunteti multumita? Adica din salar va permiteti sa puneti ceva deoparte, pentru concediu, pentru altceva? Fiind strain te platesc bine, sau mai putin decat ai lor? Ca in Franta asa fac plus ca mai tot salarul se duce pe mancare, utilitati.Si sunt si zgarciti ei. Sau se duce mai tot pe chirie si utilitati ? Ca mancarea nu e asa scumpa ca aici.
Ca sa poti profesa trebuie sa ai pe cineva acolo ( rude, prieteni, cunostiinte ) la care sa stai pe perioada pana in care iti gasesti o locuinta?
Referitor la programul din spital, dupa ce termini ai timp sa mergi la un teatru, la un sport, sau prieteni ? Am o colega care e in Germania ( repet, dupa cum am mai zis sistemul difera).Si zicea ca desi programul se termina pe la 17 ff rar se termina la ora asta.In rest la 20 , adica de la 8 dimineata la 20 seara.Si din cauza asta multi romani plecati acolo s-au intors intrucat fie nu s-au acomodat, fie nu au rezistat programului.Bine ca dupa 11-12 ore esti terminat.
Astept rasounsul dumneavoastra.Cu stima si Multumiri dr Popovici Stefan.
Am uitat sa va intreb: Numarul de locuri libere se scoate la un anumit interval de timp ? Daca da, la ce interval? Cu multumiri.Dr Popovici.
Cand am zis de locuri libere ma refeream la cele pentru rezidenti.
Stimate Nelu,
Ati pus o multime de intrebari si va inteleg nelamuririle. Incerc sa va raspund dar s-ar putea sa nu ating toate punctele:
-aicic totul este pe si prin internet, inclusiv pentru medici
– trebuie sa aveti unde sa stati si sa aveti un domicilu recunoscut, etc
– mai intii trebuie sa va fie recunoscuta diploma de medic si sa fiti inscris in registrul BIG, registrul medicilor cu drept de practica, vedeti pe internet conditiile
-apoi trebuie sa stiti limba olandeza la un nivel peste medie; se fac cursuri contra cost la mai multe universitati si cel mai bun este cel facut de un grup de maicute unde se duc si diplomatii sa invete, repede si bine
– apoi trebuie sa o luati de la baza , adica nu cred ca va vor recunoaste anii de rezidentiat din RO; ca sa aveti cunostinte de baza despre sistemul olandeza este bine sa lucrati ca medic undeva pentru un timp, ca sa aveti pe CV ca ati lucrat o perioada in Olanda
– posturile se scot pe tot timpul anului de catre clinicic/spitale cu drept de a instrui rezidenti; deci nu exista liste nationale….concursuri la data fixa….etc; trebuie urmarite revistele medicale ( Medisch Contact ) sau internetul artsennet.nl sau agentiile care scot posturi vacante ( BKV.nl, etc)
– eu am gasit spitalul in regiunea unde m-am stabilit, iar postul de rezidentiata l-am gasit in clinica unde am facut un stagiu gratuit ca sa ma acomodez cu sistemul daca acolo unde veti lucra sa zicem ca au un post liber , puteti solicita, si aveti un avantaj ca va cunosc, uneori rezolva intern posturile libere, nu le publica
– selectia candidatilor se face pe baza de interviu si de CV, si nu pe cunostinte
– daca ati solicitat si ati reusit, atunci nu trebuie sa va mai faceti probleme, se vor ocupa de dvs, au tot interesul sa invatati si sa reusiti, consilierea este fff intensa, dupa parerea mea , chiar sufocanta….la un moment dat;
– AIOS ( sau rezidentii in general, adica arts in opleiging) lucreaza pe durata rezidentiatului cu norma intreaga, plus garzi.; dar progamul la olandezi -care sunt extrem de disciplinati – se respecta, dupa ora 17 pm daca nu ai garda esti liber pana a doua zi
-despre salariu; exsita un CAO, adica un normativ cu limite minime si maxime in functie de experinta si mai ales, fff important de cum ai negociat; daca in timpul solicitarii simti ca au nevoie de tine poti cere mai mult
– din slariu se poate trai decent si se poate si economisi; Olanda este scumpa dar exista si magazine cu preturi mai mici
-odata ajuns specialist , veti fi fff bine platit, specialistii olandezi sunt printre cei mai bine platiti din lume, desi de curand, cititi pe blogurile mele, le-au mai taiat din venituri dar tot au suficient
-doctoratul: este o treaba serioasa, locurile nu sunt fixe sunt in functie de ce hotaraste universitatea respectiva; daca aveti o idee de doctorat, un plan de cercetare, va puteti duce cu ea la profesorul respectiv si daca el va fi entuziast , atunci va fi finantata si veti fi ajutat, prin toate mijloacele sa-l terminati, cel mai mult dureaza 5-7 ani dar se poate si mai repede; este toatal diferit de cel din RO, si veti invata enorm de multe
– ca rezident veti lucra sub supraveghere deci daca se intimpla ceva cel care va supravegheaza st eprimul responsabil; oalndezii nu pedepsec cu usurinta pentru greseli, pedeapsa este ca te trimite la un curs, sau sa inveti mai bine
– ierarhia aproape ca nu se simte, este usor sa discuti cu cei marti cu conditia sa te programezi
-medicina interna dureaza din cate stiu eu 5 ani, dar poate ma insel; cei mai multi internisti sunt supraspecilizati pe oncologie…etc
– este bine sa aveti masina si sa stit si limba engelza, pe langa olandeza
Cu speranta ca v-am raspuns la intrebari, va doresc mult suces,
Dr M vd Heuvel-Oalroiu
Sarut mana Doamna Olaroiu.Am primit raspunsurile dumneavostra.Mai am alte intrebari :
1.Legat de spitalul la care sunteti, cand ati ajuns la el ati mers acolo la mai multe spitale ( cum se zice la noi din poarta-n poarta) cu Cv asteptand sa fiti chemata la interviu ? Va intreb asa intrucat la siturile pe care le-am gasit pe internet mi s-a raspuns ca nu au posturi.Probabil o fi cele din orasele mari pentru de-ai lor iar pentru imigranti cele din regiunea rurala ( desigur ca peste tot e civilizatie).
Ca asa a procedat si un coleg pentru Germania la un spital din Berlin si i s-a raspuns in acelasi mod.
2.Cand ati sosit acolo ati locuit pentru o perioada si in spital ?( am o colega in Germania care pana sa isi gaseasca gazda a locuit in spital ).
3.Legat de sistemul sanitar daca te imbolnaveai ( ex o gripa sau nu te simteai bine intr-o zi-desigur nu o simpla durere de mana- bine la inceput era si stresul de acomodare ) trebuia mort-copt sa vii la spital?.Sau daca anuntai pe ei , nu ii interesa si ti se raspundea ca ti se taie din salar daca nu vii la spital.Respectiv anume: nu ne pasa, tu sa vii la spital chiar daca ai ameteli sau nu te tii bine pe picioare.
In cazul in care ai probleme cronice -desigur ce se poate trata in Romania tratezi aici ( ,o rinita alergica ) si mergand la control ( fara a lipsi de la servici) ti se raspundea la un moment dat mai ales cu criza asta si mai ales fiind si imigrant: Pai noi ce facem ? Va imbolnaviti des si noi cheltuim sume mari pt tratament.Ne pare rau.Ori platiti ori va intoarceti inapoi in tara.
4.Ati zis ca ei sunt foarte corecti cu programul.Nu am inteles bine si anume ca daca stateai dupa ora 17 a doua zi erai liber chiar daca nu erai de garda? Si ca tot am zis de garzi cum era cu garzile : tot asa 24 ore ca aici la spitalul la care ati lucrat?
5.Cand ati facut Medicina Interna tot asa se faceau stagii in cadrul pregatirii ca aici?
6.Legat de concedii cat aveti concediu pe an? Se da in functie de varsta? In Danemarca e 6 saptamani dar nu ti-l pot lua pe tot deodata.
7.In spital recoltarile, branulele le fac medicii precum Anglia? Sau munca asta o fac asistentele sau studentii ?
8.La inceput au fost situatii ( pana sa va angajati)-cand ati dus lipsa de caldura sau caldura doar ziua iar nopatea sa tremurati? , sau in Olanda nu sunt probleme, in sensul ca ei dau drumul.De ce va intreb asta.Am o cunostiinta care a fost in Franta direct nu prin agentie de recrutare.Se stie ca francezii sunt imputiti, ca nu prea dau drumul la caldura.Si in primele 2 saptamani a stat intr-un garaj dardaind de frig-in noiembrie anul acesta,apoi intr-o garsoniera pana i s-a dat o aeroterma electrica.Sin acest caz ( fara a intra in detalii tehnice) daca puneai un calorifer electric ori plateai de te uscai, ori nu il porneai ca nu aveai cu ce plati in Olanda ma refer ?)
9.Daca aveai o problema de sanatate asteptai 3 luni programarea de ti se facea acru? Ca in Irlanda chiar cei cu cancer asteapta 3 luni pt programare, timp in care nu multi mai ajung la doctor.
10. Se stie ca acolo pentru consultatii se fac programari ( desigur nu urgente ).In spital tot asa hartogaraie era de iti sareau capacele? .Eu fac stagiul acuma la Spit Sf.Maria.Ce e pe culoar sa nu mai zic.S-a transformat in policlinica numai spital nu e.Si tot asa stateau pacientii si in spital pe culoar-sau erau repartizati catre policlinici-respectiv spitalul era doar pentru internari la pat si urgente cum era la noi o perioada inainte?
Astept raspunsul dumneavoastra.Si va urez La Multi ANi , cu un an plin de bucurii, succese, realizari,noroc si sanatate.Cu stima si multumiri dr.Popovici Stefan.
Stimate dle Dr S Popovici,
Va voi raspunde punctual:
#. Primul loc de munca l-am gasit acolo unde am facut stagiul neplatit ca sa-mi recunoasca diploma, au vazut ca pot ingrijir bolnavi si mi-au oferit un post. Porcedura obijnuita este sa trimiti prin posta si-sau mail (acum toate organizatiile/spitalele au procedura de solicitare on-line, vedeti pe site-uri: exista formulare care se completeaza online si la care se ataseaza diferite docuemnte, in princila CV-ul) scrisoare de solicitatre /CV. In Olanda deosebirea urban rual este ff mica.
#. Eu m-am stabilit prin casatorie in Olanda, deci aveam unde sa stau. Nu cunosc alte situatii, dar stiu ca unele organizatii ofera pentru cei care locuiesc departe si fac garzi la domiciliu, ofera camera in spital.
#. Conditiile din spitale olandeze sunt in general f bune, este cald, nu este inghesuiala, cafea, ceai supa…. uneori si mincare ieftina sau gratuita.
# Recoltarile se fac de catre asistentii de laborator, cel putin acolo unde am lucrat. Dar tratamentele intravenoase, catetere le pun rezidentii., depnde de complexitate.
# Ca medic nu se beneficiaza de avantaje, trebuie sa ai un medic de familie care te trimite peste tot. Depinde de specialitate dar sunt liste de asteptare.
#Daca esti bolnav, trebuie sa anunti; fiecare institutie are reglementari unde sa suni, pe cine sa anunti…etc. De obicei, daca trebuie sa faci un consult se considera in timpul serviciului, dar totul se discuta dinainte cu colegii care trebuie sa te inlocuiasca.
# Exista multa birocratie in Olanda, dar este organizata. totul este digitalizat, totul se reporteaza, orice contact cu pacientul/apartinatorii se raporteaza.
# Pacientii sunt programati, nu se astepta mult pe sali, este totul foarte civilizat si organizat cu calm. Olanda nu se poate compara cu Belgia si nici cu Franta.
# Concediul de odihna este cam de la 4 saptamani pe an, in sus. depinde si devarsta si mai ales de cate ore pe sataman se lucreaza, full sau part-time. De obicei se iau concedii de 2 ori pe an, iar cei care au copii iau concedii in vacantele copiilor. Dar inca odata, totul se discuta cu colegii si perioadele de vacanta se stiu cu cel putin cateva luni inainte.
La multi ani si toate cele bune.
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
Sarut Mana si La multi Ani! V-as ruga sa imi ziceti detailat ce acte legalizate v-au trebuit acolo la angajare si la Colegiul Medicilor (in afara de Cv si scrisoarea de intentie). Legalizarea trebuie facuta musai in olandeza sau se poate si in engleza? Cu stima si multumiri dr. Popovici Stefan.
Stimate coleg,
Nu mai stiu precis si de atunci lucrile s-au mai schimbat. Acum dilpomele romanesti sunt recunoscute , in 2000 nu erau. Oricum totul trebuie tradus si legalizat si cu APOSTILA, adica o stampila speciala.
Cel mai bine este sa-i intrebati la instanta respectiva sau cautati pe web, procedura de recunoastere a diplomei, ca de aici trebuie inceput. Imi pare rau dar mai departe nu va pot sfatui.
Dr Mvd Huevel-Olaroiu
Sarut mana Doamna Dr.Va multumesc pentru amabilitatea si bunavointa care care ati avut-o ca sa imi raspundeti la intrebari.Puteti sa imi ziceti care sunt treptele de ascensiune? Adica rezident-specialist-primar ca si aici?
Din cate am aflat ca rezidentiatul de aici nu se socoteste acolo ( sau nu s-ar socoti).In descriere ati pomenit despre traineri propriu-zisi. Asta inseamna coordonatori de specialitate, respectiv stagii ca si aici in Romania? Respectiv la fiecare stagiu ai cate un coordonator ca aici?
Legat de interviu e o bibliografie dupa care sa te pregatesti? Am vazut mai sus cum sa te prezinti la interviu.In caz ca sunt mai multi candidati ziceati ca sunt mai multe sesiuni de interviuri.Intervalul dintre ele este stabilit de clinica? Desigur sunt multe spitale in Olanda. Sau esti trecut pe o lista si chemat de mai multe ori pana ti se gaseste ceva potrivit pt tine? Pentru ca sa nu stai si sa astepti cu ochii in soare pana te accepta, si mai ales fara salar.In functie de interviu ei te pot indruma catre o specialitate din cate am inteles nu?
Dupe ce esti acceptat incepi specialitatea respectiv stagiile ca aici ? ( dupa rezidentiatul de aici esti repartizat la un centru apoi iti alegi spitalul).O alta rugaminte daca sunteti de acord.Imi puteti da adresa dumneavoastra de e-mail ca e mai usor sa comunicam.Cu stima si multumiri dr.Popovici Stefan.
Am uitat sa zic ca mesajul de mai sus este pentru Doamna Dr.Olaroiu.Toate cele bune.
Sarut mana doamna Olaroiu.Nu stiu daca ati primit ultimul mesaj asa ca va scriu din nou.
In timpul rezidentiatului se fac stagii ca la noi?
In cadrul rezidentiatului competentele precum ecografia sunt incluse in curicula? Sau daca nu sunt incluse costa foarte mult incat nu toti isi permit ? La congrese sau conferinte fie locale fie internationale participa mai toti rezidentii? Adica esti stimulat sa mergi cheltuielile nefiind asa de mari incat sa isi permita toti?
Va multumesc pentru amabilitate.Cu stima si multumiri dr.Popovici.
Stimate coleg,
Am citit ce ati postat si trebuie sa va spun ca nu stiu toate raspunsurile. Exista aici tot felul de cursuri, DAR PARTICIPAREA LA CURSURI, CONGRESE, SUPRASPECIALIZARI, ETC IN TIMPUL REZIDENTIATULUI DIFERA DE LA SPECIALITAE LA SPECIALITATE, DE LA SPITAL LA SPITAL, DE LA AN LA AN…ETC. Daca citit cu atentie comentariile precedente si articolul meu, veti gasi raspuns la multe dintre intrebari.
Deci, rezidentiaul este cu totul altceva decat in RO nu este centralizat, interviul nu se bazeaza pe cunostiinte medicale -nu exista biliografie- interviul se bazeaza pe calitatile personale- cum vorbiti, cum va prezentati, ce va intereseaza.. exista si in RO institutii care pregatesc personalul in arta interviului- , ….etc. Deci interviul nu este un examen cu continut medical. Desigur se fac stagii cu coordonatori de stagiu, dar inca odata, depinde de speciatate si de clinica. Va sugerez sa va interesati, puteti scrie in lb engleza, asociatiilor profesionale si firmelor care angajeaza doctori din strainatate, ele stiu mai bine ce si cum. Pentru recunoasterea specialitatii si a rezidentiatului adresati-va comisiei de recunoastere a diplomelor straine de la ministerul sanatatii olandez. Totul se gaseste pe internet.
Cu speranta ca v-am raspuns, va urez mult succes,
Dr Mvd Heuvel-Olaroiu
Stimata Doamna Dr Mvd Heuvel-Olaroiu,
Ma numesc Silvia Preoteasa si am fost studenta timp de un an la facultatea de medicina din Bucuresti.Din pacate , mi-am dat seama ca nu am sanse in Romania avand o diploma de medic. Am aplicat pentru facultate in Olanda pt medicina in Groningen , momentan astept raspuns de la ei. Stiti cumva daca sistemul d voluntariat este acelasi ca la noi?Ma refer la faptul ca pot face voluntariat oriunde as dori sause organizeaza un program? As dori un voluntariat in cadrul unui spital din Olanda inainte de a intra la facultate aici.
Multumesc anticipat!:)
Stimata Silvia Preoteasa,
Din pacate nu cunosc amanunte. Dar din experienta proprie, trebuie sa va cautati singura un loc, adica sa aplicati pentru un stagiu la un spital. De obicei accepta daca au nevoie de personal , daca ceea ce ati putea face in timpul stagiului le este folositor, olandezi sunt in general deosebit de pragmatic. Deci intrebati la un spital care este procedura si ce pregatire trebuie a aveti pentru a face un stagiu.
NMult succes,
Dr MvdHeuvel-Olaroiu
Stimata doamna Dr. Marinela vd Heuvel-Olaroiu,
Sunt student in anul 5 la UMF Carol Davila Bucuresti, medicina generala.
Din ce am inteles din ce s-a scris pana acum, pentru a practica medicina acolo trebuie sa imi echivalez diploma, sa ma inscriu in registrul medicilor, si apoi sa aplic pentru a ma duce la interviuri in diverse posturi. Insa am cateva intrebari:
1. Am inteles bine ? este aceasta singura varianta de a ajunge acolo ?
2. Pot incepe aceste formalitati dupa ce am sustinut examenul de licenta sau abia dupa ce am dat rezidentiatul ?
3. Pot fi acceptat acolo chiar daca nu am lucrat deloc in romania ?
4. Exista sanse reale sa fiu acceptat ca rezident intro specialitate chirurgicala sau voi fi discriminat pentru ca sunt roman ?
Momentan cam asta as dori sa va intreb,
Va multumesc mult pentru amabilitate,
Stefan Oprea.
Stimate Stefan Oprea,
Daca citit cu atentie tot s-a raspuns la comentar sunt multe informatii.
Cel mai important este sa cunoasteti limba olandeza.
Ce am scris era la acel moment singura varianta, poate doar un doctorat sa fie alata posibilitate, dar are durata limitata. Cred ca intre timp lucrurile s-au mai schimbat si din pacate nu mai sunt la curent.
Oriunde medicii bastinasi sunt mai favorizati, deoarece cunosc obicieurile, sistemul medical si functionarea lui si limba… mai ales dialectele.
Daca au nevoie de medici accepta indifirent de pregatire, aici totul este legat de cere si ofera iar institutiile au autonomie sa aleaga pe cine vor.
Asa cum sfatuiam si in celelate comentarii, luati legatura cu o agentie de locuri vacante din Olanda specializata in recrutare de medici straini, le gasiti pe internet, si ei va vor spune, toti vorbesc engleza.
Mult succes,
Dr M vd Heuvel-Oalroiu
Va multumesc pentru raspuns,
Stefan Oprea.
Stimata doamna Dr. Marinela vd Heuvel-Olaroiu,
Sunt medic specialist oftalmolog.
Imi puteti spune va rog cum as putea sa gasesc oferte de lucru ca oftalmolog in Olanda?
Va multumesc.
Stimata colega,
Puteti apela la o agentie de recrutare sau puteti accesa siteurile de posturi vacante din Olanda (de ex http://www.artsenvacaturebank.nl/) unde puteti trimite un mail in lb engleza si intreba care este procedura.
Mult succes,
Buna ziua!
Sunt studenta in anul V la medicina generala si as dori sa imi aleg gastroenterologia ca specializare. Ma tenteaza o plecare in olanda si sunt dispusa sa ma apuc de acum de limba si sa imi dau testele in 2 ani.
intrebarea mea este, se cauta gastroenterologi in olanda? Poti pleca imediat dupa facultate sau este mai bine daca ai 1-2 ani de experienta in Romania ?
Va multumesc si va felicit penru acest site extraordianr!
Buna ziua Andra,
Din cate stiu in prezent este nevoie de gastroenterologi in Olanda, dar peste 1-2 ani lucrurile s-ar putea schimba datorita economiilor ce se fa vor opera in bugetul sanatatii.
Se cauta medici cu experienta, dar in acelasi timp este fff importanta impresia facuta la interviu despre posibilitatile de comunicare si mai ales de integrare in echipa respectiva. Momentul plecarii trebuie ales in functie de existenta locurilor vacante si putina experienta este binevenita.
Mult succes,
Buna ziua dna dr. Olaroiu
Am citit tot ce ati scris pe blog, dar as indrazni sa va cer parerea in situatia mea personala.
Am terminat rezidentiatul in Romania si am lucrat cateva luni ca medic de familie, apoi m-am mutat in Olanda cu familia. Locuiesc aici de 2 ani, am facut cursurile de limba (am dat Staatexamen NT2), am si un bebe mic, dar acum vreau sa incep sa lucrez. Inima mea sta tot la medicina de familie, dar drumul e f lung pana acolo.
– am nevoie de inca ceva timp si practica sa ma obisnuiesc cu limba
– ca sa fac experienta, ma gandeam sa lucrez ca ANIOS, dar nici pt asta nu ma simt pregatita suficient, asa ca probabil o sa incep tot cu un stagiu in spital (probabil neplatit)
– cel mai mult as dori sa lucrez ca ANIOS intr-un huisartspraktijk, dar nu stiu cum sa caut asa ceva si daca e posibil.
Dilema mea mare e daca sa incerc sa imi echivalez diploma de specialist de medicina de familie sau nu (posibil doar partial);acum sunt inscrisa ca basisarts la BIG. Din ce am cam vazut, pregatirea mea, cel putin practica, nu imi e suficienta sa lucrez aici ca specialist fara sa reiau din nou rezidentiatul.
Pe de alta parte, am inteles ca intrarea in rezidentiat si rezidentiatul in sine sunt destul de anevoioase si un pic partinitoare pt allochtoni. O fi dracul asa negru totusi, cel putin pe medicina de familie?
Daca mai astept mult, nu mai imi pot recunoste diploma 🙁
PS: Citeam mai sus de firme de consiliere si locuri de munca pt buitenlanders, dar eu nu am gasit asa ceva pana acum. Aveti o idee care ar fi alea?
Multumesc pentru amabilitate si va admir pt ceea ce faceti.
Cristina
Cristina,
Cand am ajuns aicic am renuntat la medicina de familie deorece nu mi-au recunoscut specialitatea si apoi am dorit o specialitate mai linistita.
Cel mai repede poti invata limba si sitemul sanitar daca vei face un stagiu undeva. Poate fi neplatit, dar numai asa inveti repede obiceiurile de pe aici.
Alochtonii sunt dezavantajati si au sanse mai mari in specialitatile mai putin bine remunerate cum ar fi specialist ouderengeneeskunde, medic de intreprindere sau specializat in ingrijirea persoanelor cu handicapuri.
Ca sa vezi unde se pot face specializari, te poti uita pe net, la asociatiile profesionale ( google pe vereningingen van….). Pe Artsennet.nl au de toate.
Exista birouri de locuri vacante, cum este BKV, nu stiu daca se ocupa si de viitori rezidenti, dar ii poti contacta, au interes sa iti gasesca un loc de munca.
Poti contact aagentiile romanesti de plasament, daca intri pe pagina Despre noi, de la http://www.edmed.ro, la colaboratori/parteneri este un link la o altfel de agentie.
Totul se gaseste si se face pe net, inclusiv trimiteri de scrisori de solicitare, CV, inscrieri, etc.
Sper sa-ti fi dat informatii folositoare, mult succes,
Marinela
Buna seara dna dr.
Multumesc frumos pentru raspunsul promt. Locuri de munca am vazut ca ar fi, poate dupa stagiu ma voi simti mai increzatoare sa aplic.
As mai avea o intrebare. Nu imi este foarte clar ce specialitate aveti dvoastra: prin nursing-home va referiti la Ouderengeneeskunde? Dvoastra lucrati intr-un verpleeghuis? Sau e altceva?
Intr-adevar, pe specialitatile pe care le-ati numit dvostra sunt cele mai multe locuri. In plus, ca si specialitate mai usoara ar mai fi artsonderzoeker (clinical trial).
Mi-e ca a fi medic de familie aici e un vis cam indraznet, pentru un emigrant. Dar o sa vad in urmatoarea perioada daca e asa sau nu.
Cu multumiri,
Cristina
Cristina,
Specialitatea mea este specialist ouderengeneeskunde (fosta verpleeghuisarts). De mai bine de un an numai lucrez in verpleeghuis, lucrez mai putin si in regim freelance, mai mult in proiecte si programe de training.
Din cate stiu eu, n-ar fi multi medici romani de familie in NL, auzisem doar de o persoana. Cei mai multi s-au specializat in alte domenii. Mi-e imi place specilitatea ouderengeneeskunde, de aceea am facut-o, puteam sa aleg orice altceva la acea vreme.
Ca medic de familie trebuie sa cunosti fff bine limba- fiecare sat are un dialect…- , obiceiurile, poti lucra angajat de un alt medic de familie dar sa ai cabinetul tau/practica ta … este mai greu, nu sunt multe locuri vacante.
Oricum mult succes, indiferent ce vei alege,
Numai de bine,
Marinela
Buna ziua dna dr. Olaroiu
Sunt studenta anul V la medicina generala si am absolvit si facultatea de moase in 2009, m ar interesa care ar fi opoturnitatile pt a face rezidentiatul pe specialitatea obstetrica ginecologie. sunt locuri vacante in sistem pt aceasta specialitate?
Tin sa precizez ca sunt casatorita si am drept de sedere si de munca in olanda, singura provocare la acest moment fiind limba. m ar interesa unde se pot face cursuri de limba pt termenii de specialitate medicali?
Va multumesc!
Stefania,
Nu stiu ce sa raspund , deoarece locurile vacante se anunta pe internet, pe siteurile cu locuri vacante, pe tot timpul anului. Este si in functie de regiune.
Nasterile iin Olanda sunt in peste 30% din cazuri acasa, cu moasa si medicul de familie. Durata specializarii obstetrica ginecologie este de 6 ani.
Sfatul meu este sa contactezi (poti trimite mail in limba engleza) asociatia ginecologilor din Olanda. Totul se gaseste pe net.
Referitor la a invata olandeza, sunt cursuri universitare, sau la scolile numite ROC, sau cursurile organizate de calugarite, care se pare ca sunt cele mai rapide. La fel, se pot gasi informatiile pe internet, sau la ghiseul de informatii al primariilor. Nu sunt din cate stiu eu cursuri speciale pentru limbajul medical, cel mai bine pentru asta este de urmat un stagiu, intr-o institutie medicala.
Mult succes.
Sarut mana Doamna Olaroiu. Am primit raspunsul si va multumesc. Legat de limba esti obligat sa o vorbesti fluent in 6 luni odata ce te-au acceptat ? Ca de exemplu pentru Norvegia se fac cursuri urmand ca in 6 luni sa o poti vorbi cat de cat fluent altfel nu esti acceptat.
V-am scris acum 2 ani jumate.La ei esti considerat tot ca rezident asa cum e in Germania o perioada sau poti intra direct in specialitate ?
Medicina Interna mai este la ei sau s-a fragmentat in diverse specialitati ? In Austria de ex e impartita in nefrologie, cardiologie.
Care mai e situatia prin spitale ? Mai au nevoie de medici ? Va intreb caci am auzit ca piata muncii e blocata pentru romani. Eu am incercat prin agentii de recrutare dar nu am gasit nimic pentru Olanda ci pentru Germania, tarile nordice.
Astept raspunsul dumneavoastra.Cu multumiri.
Buna ziua,
Referitor la cunostintele de limba olandeza, din cate stiu nu exista un termen, exista niste nivele de cunoastere ale limbii cerute la angajare. Institutiile care fac aceste cursuri stiu precis care nivel.
Medicina interna este specialitate de sine statatoare si dupa aceea se pot face supraspecializari, de ex pentru internist-oncolog-hematologie clinica.
Rezidentiatul nu s-a schimbat este asa cum la-m descrissi comentat in acest articol.
Olanda accepta greu medici din afara iar pentru romani piata muncii este deschisa doar pentru anumite perioade si mai ales pentru munca necalificata. Se tem de invazia romanilor si bulgarilor, acceptati deocamdata sunt polonezii.
Pentru informatii este cel mai bine de cautata pe net, toate informatiile referitor la posturi vacante, agentii de recrutare, estimari ale nevoii de medici, se gasesc pe net. Mai toate institutiile au siteuri in lb engleza si pot fi contactate prin mail.
Mult succes !
Sarut mana.Am primit mesajul.Referitor la agentiile de recrutare nu am gasit nimic pentru Olanda asa ca voi cauta pe internet spitalele.Cu multumiri.
Subiect: BIG-registratie
Buna ziua!
Am terminat medicina in Bucuresti, in 2010, dupa care am plecat in Olanda sa-mi fac doctoratul. Pentru ca la anul mi se termina programul de doctorat si vreau sa raman in Olanda ca medic, vreau sa-mi inregistrez diploma.
De la BIG am primit formularul de incriere, unde sunt mentionate urmatoarele documente necesare:
1) formularul completat
2) copie legalizata dupa diploma de doctor-medic
3) copie dupa pasaport
4) Een originele verklaring of gewaarmerkte kopie van de bevoegde
autoriteit van het land dat het diploma heeft afgegeven. Hierin moet staan
dat u volledig bevoegd bent het betreffende beroep uit te oefenen en dat
er geen gerechtelijke procedure(s) met betrekking tot de
beroepsuitoefening aanhangig is (zijn).
Ma poate ajuta cineva cu informatii legate de punctul 4? Este vorba de certificatul de conformitate? Sau este un alt document pe care trebuie sa-l obtin de la minister?
Va multumesc anticipat,
Silvia
Buna ziua Silvia,
Nu mai stiu ce am depus eu atunci, dar s-ar putea sa fie acel certificat de conformitate sau ceva de la CMR ? Eu as intreba si la ei.
Mult succes,
Dr M Olaroiu
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna ziua domna Mihaela,
Locuiesc in Olanda de 2 ani, am terminat facultatea de medicina in Romania in 2010 si am diploma recunoscuta in Olanda si numar BIG.
Am inceput in Romania rezidentiatul in Revalidatie dar m-am mutat aici si am renuntat. As vrea sa fac aici rezidentiatul pentru Huisarts dar nu am reusit sa imi clarific care sunt exact pasii pe care trebuie sa ii urmez. Am trimis o solicitare la AMC pt un post de opleiding si mi-am spus ca trebuie sa dau un Landelijk Huisartsgeneeskunde Kennistoets si de aici m-am pierdut…V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea scoate din ceata.
Va multumesc anticipat,
Emilia.
Stimata colega,
Ma numesc Marinela Olaroiu. LHK, este o forma de preselectie, fara de care nu puteti merge mai departe, este un set de teste din literatura ce trebuie sa o parcurgeti. Vedeti ca medicii de familie olandezi lucreaza cu clasificarea ICPC (adica clasificarea bolilor in asistenta primara, cand mai eram presedinte al SNMG s-a facut un studiu pilot cu aceasta clasificare si a fost tradusa si in limba romana), dar va recomand versiunea olandeza, cautati pe net. Mai jos sunt doua linkuri pentru a vedea in ce consta acest test, se organizeaza de 2 ori pe an din cate stiu. Dar cautati pe net si veti gasi totul.
Mult succes.
http://archive.is/DnFLb
http://www.huisartsopleiding.nl/content.asp?kid=10028314&fid=-1&bid=10118728
Buna Ziua!
Sunt studenta in anul 5 si sunt foarte interesata de rezidentiatul in Olanda in psihiatrie. Am trimis nenumarate mail-ul la diverse organizatii dar nu a binevoit nimeni sa ma ajute cu informatii. As vrea sa intreb pe oricine stie cam care este diferenta intre ANIOS (care este rostul lui) si AIOS si cum se pregatesc studentii olandezi pentru acest interviu (stagii de practica, voluntariate?). Eu as putea sa fac ceva voluntariat sau stagiu la un spital olandez?
Sper sa ma poata ajuta cineva cu informatii.
Va multumesc anticipat!
A(G)NIOS este arts niet in opleiding tot specialist, adica medic care nu este intr-un program sde specializare, in rezidentiat, si AIOS este medicul care este intr-un program de specilizare.
ANIOS este medic simplu, nespecializat, medic de baza, se poate incadra si lucra ca atare.
Pentru a afla ce inseamna sau ce stagii de pregatire, vedeti Wikipedia si alte site-uri: http://nl.wikipedia.org/wiki/ANIOS
Mult succes,
Buna ziua,
am studiat cu atentie sfaturile dumneavoastra de pana acum si fac apel si eu la expertiza dumnevoastra pentru situatia mea.
Am terminat medicina in 2004 iar de atunci am lucrat pentru firme de medicamente. Recent am sustinut examenul de rezidentiat iar din ianuarie 2015 ar trebui sa incep rezidentiatul in radioterapie la Insitutul Oncologic din Bucuresti.
Doresc sa incep rezidentiatul pe radioterapie in Olanda. Din ce am gasesit pe internet pana acum, cele 2 cerinte pentru a putea fi AIOS in radioterapie sunt inscrierea in BIG si inscrierea in RGS.
Prima intrebare: Are relevanta inceperea rezidentiatului in Romania ? sau odata ce esti acceptat ca AIOS in Olanda pregatirea rezidentilor incepe de la 0 indiferent de cati ani de rezidentiat ai facut sau daca esti deja inscris intr un rezidentiat in alta tara.
a doua intrebare: Online inscrierea in BIG se face prin intermediul site-ului http://www.digid.nl unde este nevoie atat de BGS (un fel de CNP olandez, din cate inteleg) dar si de o adresa si nr de telefon din Olanda. Aveti idee si de alte cerinte in ceea ce priveste inregistrarea in BIG ?
ultima intrebare: Intrucat nu cunosc agentii pentru medici care doresc sa mearga in Olanda, m am gandit sa incep sa trimit email uri cu scrisoare de intentie catre departamentele de AIOS de la principalele centre de radioterapie din Olanda. Credeti ca e o metoda eficienta de a intra in sistem?.
Va multumesc anticipat.
Andrei
Buna ziua Andrei,
Incerc sa raspund la intrebari din ceea ce stiu, s-ar putea ca lucruile sa se mai fi schimbat:
– rezidentiat in RO are sens numai daca vreti sa ramaneti;
– in NL rezidentiatul se incepe de la 0, deoarece sunt mari diferente fata de RO
– in afara de sofi nummer/un fel de CNP, cred ca se solicita cunostiinte de limba olandeza, se dau examene, trebuie sa atingeti un anumit nivel
– este bine sa trimiteti scrisori, dar incepeti cu inscrierea in BIG, interesati-va acolo la agentiile de plasare a medicilor
– cel mai bine este contactati o agentie de angajari din Olanda, cautati pe http://artsenvacaturebank.nl/, dar sunt si altele care vizeaza atragerea de medici straini; ei va pot ghida, mai ales daca au nevoie de medici
– cel mai bine este sa incercati mai intii ca basisarts, medic fara specializare, care sunt foarte cautati , apoi sa va orientati spre o specialitate; asa veti vedea si cum se lucreaza in NL, multora nu le place… si pleaca sper alte tari
Mult succes,
Dr M Olaroiu
Buna ziua,
Va multumesc pentru amabilitate si informatiile furnizate.
Legat de intrarea in rezidentiat in Olanda doresc sa va mai intreb cateva lucruri:
Numarul de locuri de rezidenti pentru fiecare specialitate este reglementat central de catre minister/BIG/KMNG ? adica se comunica la nivel national, (de ex: 10 locuri pentru oftalmologie, 15 locuri dermatologie,etc)
In aceste conditii, exista concurenta anuala in functie de numarul de locuri, si/sau un examen de intrare in rezidentiat ?
Oricum, consider oportun sfatul dumneavoastra de a face voluntariat de 6-12 luni intr un spital din Olanda ca un pas important in acesta directie urmat apoi de scrisori de intentie si agentii de angajari pentru medici
Va multumesc si va doresc un An Nou Fericit !
Andrei
Buna ziua si La multi ani!
Pentru specializare exista un numerus clausus. Dar rezidentiatul nu este centralizat adica sa dea ca in RO un examnen in acelasi timp la nivel national. Institutiile scot la consurs posturi de rezidenti, tot timpul anului, atunci cand au nevoie. De ex; spitalul academic din Amstedam are un loc liber de neurolog, si il scoate la concurs. Deci cine vrea sa urmeze o specializare si indelplineste conditiile trebuie sa urmareasca locurile vacante .
Mult succes.
Buna ziua!
Domnule Andrei ati reusit sa va angajati ca basisarts? Unde ati aplicat? Ce nivel de olandeza ati atins? Ati avut nevoie de diploma in original pt BIG?
Eu voi termina medicina in octombrie 2015 si am inteles ca nu ni se dau diplomele in original decat dupa 6 luni (cel putin) dar vom primi un fel de adeverinta.
Mult succes!
Va multumesc anticipat,
Maria-Luiza
Buna seara!
Sunt medic rezident pe chirurgie vasculara in primul an in Romania si îmi doresc foarte mult sa ajung sa practic aceasta specialitate in Olanda. Cum credeti ca e mai usor de procedat? Firmele de recrutari nu se axează pe piata din Olanda si nu reusesc sa găsesc posturi de rezidenti valabile. Ce conditii ar trebui sa îndeplinesc pt a ajunge acolo fiind o specialitate mai putin populară pt firmele de recrutare?
Va mulțumesc!
Bună ziua Ana Maria, mă numesc Achim Victor și am un fiu in ultimul an de medicina, dorește să urmeze aceeași specializare că și tine, chirurgie vasculara, in Olanda, întrebarea mea este ai reușit până la urmă în Olanda? Și cum ai procedat? Mulțumesc pentru răspuns, o zi bună
Buna ziua, Mult succes fiului dvs. Da am reusit, cu ani in rma cand diplomele medicilor din RO nu erau recunoscute in UE, acum este mult mai simplu. In primul rand trebuie sa invete limba olandeza, iar restul procedurilor se gasesc pe net. Toate cele bune.
Buna ziua Ana-Maria,
Cred ca in primul rand trebuie sa inveti limba olandeza, cel mai mare impediment in calea celor care vor sa lucreze in Olanda. Dupa care, toate posturile sunt publicate, in limba olandeza, pe site-uri, si acolo poti gasi ce te intereseaza. Din cate stiu nu este mare nevoie de chirurgi.
Posturile libere se publica tot anul, asa ca te poti inscrie la o agentie din Olanda, care sa te tina la curent cu posturile libere. TOTUL ESTE PE SITE-URI la olandezi, locuri vacante, conditii de admitere, inscriere… etc. Mai mult nu-ti pot spune din pacate, dar daca citesti raspunsurile si comentariile la acest blog, poate mai gasesti informatii,
Mult succes, Dr M Olaroiu
Mult succes
buna ziua! cu universitatea de medicina terminata, ce poti sa lucrezi in olanda?