Regula lui 70

Faptele sunt bine cunoscute: resorbtia, distributia si eliminarea medicamentelor difera in functie de varsta. Printre cei mai dispusi la manifestarea efectelor secundare sau a intoxicatiilor medicamentoase sunt persoanele in varsta. Odata cu inaintarea in varsta se poate vorbi printre altele si de o diminuare a functiei renale. De aceea se recomanda – inainte de inceperea anumitor tratamente – controlul functiei renale si al clearance-lui la creatinina. Dintre toate formulele se pare ca MDRD (si nu formula lui Cockcroft si Gault) este cea mai potrivita pentru aprecierea functiei renale la varstnici cu toate ca nu a fost inca validata pentru persoanele de peste 70 de ani. In prezent laboratoarele o calculeaza si o afiseaza automat pe buletinele de analiza. Formulele de calcul sunt:

Formula MDRD extinsa = 170X( creatinina serica in micromoli/l /88,4)-0.999X(varsta in ani)-0,176X(urea in mmol/l0*2,8)-0,170X(albumine/10)+0,318(X1,18 in cazul rasei negroide)(X 0,762 in cazul sexului feminin)

Formula MDRD simplificata=186X(creatinina serica X0,0113)-1,154X(varsta)-0,203X(0.742 in cazul sexului feminin)X(1,210 in cazul rasei negroide)

Unul dintre medicamentele cu consecventa prescrise in tratamentul insuficientei cardiace si al fibrilatie atriale la varstnic este Digoxina. In cazul prescrierii fara investigarea in prealabil a functiei renale exista riscul aparitiei intoxicatiei.

La un curs pe care l-am urmat de curand am auzit ceva ce inca nu stiam si anume Regula lui 70, adica: la persoanele peste 70 de ani , cu o greutate sub 70 de kg si/sau cu un clearance al creatininei de 70 ml/min este bine sa se indice jumatate din doza de digoxina prescrisa standard.

Medicul cat traieste invata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *