11 octombrie: Ziua Internationala a Ingrijirilor Paliative

“Cand nu mai este posibila vindecarea este de datoria noastra sa ingrijim” spunea intemeietoarea conceputului de ingrijiri paliative, britanica Cicely Saunders.

sigla1Daca acum un secol moartea subita sau la putin timp dupa declansarea bolii erau predominante, astazi si mai ales in tarile dezvoltate, societatea se confrunta cu un alt scenariu: boli grave cu evolutie progresiva marcata de episoade cu agravari acute si vindecari partiale, ce necesita spitalizari frecvente si al caror sfarsit nu este intotdeauna usor de prognozat. In toata lumea numarul persoanelor cu demente, insuficiente de organ, cancer, AIDS s.a. este in continua crestere iar nevoia mentinerii unui nivel ridicat al calitatii vietii in randul acestora pana in ultimele momente preocupa intens lumea medicala si comunitara si este mentionata in toate documentele oficiale ale organizatiilor internationale.

Miscarea in favoarea ingrijirilor paliative inceputa cu aproximativ 40 de ani in urma este in plina dezvoltare iar conceptul de ingrijiri paliative a fost adoptat in peste 70 de tari printre care si Romania. In 1990 Comitetul de experti OMS a stabilit o definitie unanim acceptata si a recomandat statelor membre introducerea ingrijirilor paliative in sistemele nationale de sanatate:

“Ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala acordata pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratamentul curativ. Controlul durerii si al simptomelor, asistenta psihologica, sociala si spirituala sunt esentiale. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea calitatii vietii pacientului si a familiei acestuia. Ingrijirile paliative se pot incepe si mai devreme in cursul evolutiei bolii, de ex. in timpul tratamentului antineoplazic.”

Ingrijirile paliative nu sunt o noua disciplina medicala ci un nou mod de abordare si de acordare a ingrijirilor, profesionala, atenta, empatica si fara sentimentalisme care solicita din partea profesionistilor din sanatate expertiza in domeniu si abilitati in comunicare. Ele sunt transmurale si multidisciplinare cu extensie in segmentul psihosocial si comunitar al acordarii ingrijirilor. Aspectele etice si spirituale se intrica si influenteaza deciziile medicale si mentinerea calitatii vietii pacientului incurabil si a familei sale. Se adreseaza tuturor profesionistilor din sanatate dar cei mai des implicati in acordarea ingrijirjirilor paliative sunt medicii de familie, oncologi, geriatri, asitentii medicali, s.a. Ingrijirile paliative pot fi acordate intra- si extramural de catre echipe multidisciplinare: la domiciliu pacientilor, in centre de zi, in policlinici, in unitati cu paturi (de ex. pe sectii de oncologie, geriatrie, in spitale de boli cronice, s.a.) sau in hospice-uri.

sigla2Anul acesta se sarbatoreste pe 11 Octombrie in toata lumea si pentru a patra oara consecutiv Ziua Internationala a Ingrijirilor Paliative. Cu acesta ocazie sunt organizate in toata lumea numeroase activitati cu scopul de a atrage atentia asupra semnificatiei si continutului ingrijirilor paliative.

In acest spirit, Centrul Regional de Expertiza pentru Ingrijirile Paliative din orasul Slatina (www.repacaro.ro) a organizat o intilnire la care au fost invitati sa participe politicieni, progfesionisti din sanatate si reprezentanti ai ONG-urilor locale. Tema acestie intilniri, care s-a bucurat de o participare numeroasa si a fost intens mediatiza la nivel regional, a fost: “Ingrijiri paliative pentru toti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *