In specialitatea pe care o practic trebuie sa ma acreditez din 5 in 5 ani. Conform reglementarilor in vigoare trebuie sa fac dovada ca am lucrat timp de 5 ani un anumit numar de ore pe saptamana, ca am facut garzi si ca am acumulat 200 de ore de educatie medicala continua. In Olanda costul cursurilor acreditate este ridicat si foarte putine sunt gratuite. Cele 200 de ore trebuie acumulate din activitati diverse pentru care exista stabilite praguri limita, de exemplu nu mai mult de 20 de ore pe an obtinute din publicarea de articole. Unele specialitati au un buget fix pentru educatia medicala continua (EMC) care este negociat prin contractul colectiv de munca al specialitatii (numit CAO) si care la angajare este pus in mod automat la dispozitia medicului. Pentru alte specialitati nu exista un buget dinainte stabilit dar acesta se poate negocia la angajare astfel incat costurile pentru obtinerea celor 200 de ore de EMC sa fie in totalitate suportate de catre institutie.
Dintre toate formele de instruire EMC on-line castiga de la an la an din ce in ce mai mult teren si tinda sa ajunga in topul preferintelor medicilor. Avantajele ar fi multiple: costul redus si negociabil (o institutie care doreste un abonament anual pentru medicii angajati poate negocia pretul si obtine reducere), libertatea alegerii momentului si locului efectuarii cursului (la orice ora din zi si din noapte pe toata durata anului, in orice loc care permite legatura cu internetul), eliberarea imediata si automata a certificatului de acreditare precum si inscrierea automata a orelor de acreditare in dosarul digital deschis pentru fiecare dintre noi la colegiul medicilor, posibilitatea alegerii subiectului in functie de necesitati, s.a.
Personal am preferat pana acum metodele clasice de instruire, workshop-uri, congrese, scriere de articole si am considerat EMC on-line ceva mai degraba potrivit pentru medicii tineri care de mici au invatat sa foloseasca computerul. Pentru ca sa tin pasul cu moda si sa-mi dovedesc ca pot am incercat in acest an pentru prima oara EMC on-line. Nu m-am asteptat sa-mi placa, dar s-a intimplat contrariul si paradoxal am invatat mai multe decat daca as fi participat la un workshop. Pe deasupra pot afirma ca am mai scapat de o prejudecata…
In Romania nu avem un sistem extins de EMC on -line .Firavele incercari au fost abandonate.Exista situri importante care ofera pe specialitati
medicale acest lucru in mod permanent.Un exemplu este prestigiosul MEDSCAPE american.Din pacate diplomele virtuale care devin reale prin printare dupa indeplinirea punctajului impus de autor; diplome identificabile prin semnatura, numar, Universitatea unde lucreaza autorul nu sunt luate in consideratie si creditate de catre Colegiul Medicilor din Romania.
Stimate domnule doctor Dragan,
Asa cum am si scris am avut mari reticente sa incep acest tip de EMC. Dar am constatat ca este foarte instructiv. Eu am ca toti colegii mei un abonament de 20 de ore pe an (este maximul care se permite pentru acest tip de instruire) care costa cam 400 euro (pretul se poate negocia) . Avem permisiunea, daca avem timp liber, sa efectuam modulele de instruire (toti avem internet la computerul unde lucram) in timpul orelor de serviciu, ceea ce este un mare avantaj. Nu dureaza mult, depinde de subiect, poti fi intr-o ora sau doua gata cu totul, adica cititul materialului scris (cel mult 15 pagini), consultarea surselor bibliografice digitale (toti avem parole si putem intra in orice biblioteca si baza de date medicale iar daca dorim un articol anume , trimitem un mail la bilioteca si-l primim) si testul la computer. Certificatul se primeste imediat la safrstitul modulului , daca ai obtinut procentajul necesar promovarii, pe e-mail personal, iar firma care organizeaza aceste cursuri (nu este o asociatie medicala, este o firma care are licenta pentru programe de instruire) are grija ca orele de EMC sa-mi fie inregistrate automat in dosarul meu de acrediatre care este virtual si se afla in intretinerea asociatie profesionale la care platesc cotizatie. Deci practic eu nu imi pierd timpul decat cu cititul si raspunsul la intrebari iar restul se rezolva cu cateva clik-uri.
Subiectele sunt foarte tintite iar materaialele nu sunt scrise de nume sonore de profesori universitari, ci de practicieni ca dvs si ca mine cu darul scrisului sau care s-au specializat intr-o anumita problema. Pof fi printate si pastrate ca mici protocoale de practica.
Consider ca Romania, care din cate se pare este in cautarea unui nou model de de acreditare si de EMC pentru medici, nu mai trebuie sa inventeze nimic nou, doar sa preia anumite sisteme care sunt de mult timp verificate in alte tari. Asa cum ati scris cel al americanilor, care se adreseaza la fel ca si cel olandez tuturor specialitatilor.
Diplomele EMC obtinute in afara Olandei (de la congrese, alt tip de EMC on-line, etc.).se trimit, tot digital, unei comisii de acrediatre care le evalueaza si le echivaleaza in ore de EMC in functie de cat de relevante au fost pentru specialitatea respectiva.
Cu colegialitate,
Dr. Marinela Olaroiu
Stimata Domna Doctor.Aveti dreptate.Noi cei onesti din Romania suntem relativ saraci.Nu se pot achita 400E abonament lunar prentru EMC cand spre ex.eu castig un maxim de 500 E impozabil. Refuz sa contabilizez ciubucul nemernic de o punga de cafea si de 5-10-20 de Roni la care ne-a umilit vechiul sistem si ne umileste si cel actual.
Va rog sa fiti de acord ca nu toate bazele de date sunt cu plata.Altele sunt; inclusiv situri OMS care necesita plata on-line pentru descarcare de fisiere ,scale, date, interviuri structurate (cum este CIDI).Mai mult chiar CIDI implica un trening obligatoriu intr-un centru international desemnat de WHO. Altfel nu se permite dreptul de utilizare.Cu toate acestea violand dreptul de autor, Centrul de Perfectionare al medicilor de la langa MS.ro indica multe scale si teste cu licenta, nevalidate in Romania, ca fiind tematica de examen/concurs de primariat.Privitor la MEDSCAPE.Sunt in acesta baza de date din 2001.Am completat sute si sute de chestionare dupa ce am citit ultimele publicatii on -line trimise.Am primit punctaje si diplome on line.In Traker exista toate datele mele de identificare.Americanii m-au recunscut virtual.Romanii nu recunosc aceste EMC-uri.Este oarecum simptomatic.Anual acumulez punctaj.Util pentru ceeace eu stiu si pot face in cabinet.Inutil pentru cei din Romania care au alte valori.Din acest sit am avut de invatat imens.Mult mai mult decat de la cele cateva firave reviste romanesti de specialitate care nu sunt prea bine cotate ISI .Nici Conferintele nationale nu ajuta prea mult la creativitatea autohtona si nu stimuleaza concurenta.In acestea abunda simpozionale de medicamente sustinute financiar de firme . Se cam bate apa in piua cu aceeiasi medicamente, cu aceiasi speakeri(cu rare exceptii) si cu acelasi interes, firav disimulat.Cel al desfacerii comerciale si cel al studiilor comandate.Ne deosebim mult de conferintele si de congresele internationale.La cele cateva unde am avut sansa sa particip(din pacate tot sponsorizat de firme) am constatat faptul ca speakerii isi declara de la inceput conflictele de interese. Ei pot fi recuzati daca se dovedeste ca nu au facut declaratii conforme cu adevarul. Va propun o dezbatere pe aceasta tema.
Stimate domnule dr Dragan,
Mai intii o mica corectie, se pare ca ati inteles gresit, este vorba de 400 de euro pe an pentru un abonament EMC online.
Despre calitatea manifestarilor stiintifice corpul medical din Romania ar trebui in corpore sa ia atitudine impotriva celor care nu sunt bine organizate atat din punct de vedere organizatoric cat si calitativ. Dar daca doar un grup restrans o va face iar restul se pare ca sunt multumiti, nu cred ca sansele sa se schimbe ceva sunt prea mari. Aici medicii sunt extrem de pretentiosi de cum sunt organizate manifestarile stiintifice si mai mult, exista coduri etice care trebuie respectate, inclusive referitor la sponsorizarea de catre firmele de medicamente. Daca ceva nu este la nivelul cerintelor, medicii protesteaza masal si blocheaza site-ul organizatorilor cu mesaje de protest, isi pot cere conference fee inapoi,…etc….Un mare rol il au organizatiile profesionale care fac congresele si aleg speakerii. Cred ca acesta discutie ar trebui purtata si pe site-ul organizatiilor profesionale stiintifice sau in cadrul sedintelor pe care acestea le sustin cu membrii sai.
Dr Marinela Olaroiu
Sunt perfect de acord in principiu.Sociologic vorbind in tarile din Vestul Europei exista o veche traditie democratica.Democratia functioneaza nu prin reprezentatii sai (pseudoalesi) ci in ,,agora”.Aici inca fuctioneaza bizantinismul, plecaciunea, capul plecat sabia nu-l taie, nepotismul, concubinajul, ,,au dessous de la table”; ,, Sa traiti-ul militar; da sefu, !
Cum sa mutam noi cei cativa constienti si demni( oi fi eu 100% constient si demn?) acest bolovan de indemnitate, slugarnicie, lipsa de autostima ? Va rog sa cititi evolutia forumului de pe situl ms.ro,, primariat”. De la revolta, s-a trecut progresiv la procese din start pierdute prin proasta reprezentare si s-a ajuns la resemnare si la urari de succese in munca si acceptare fericita-ca sa nu spun MITUIRE.Au fost mituiti ca sa taca? Cu titlul de primar (in satul lui) titlu pe care daca l-a obtinut ii va da dreptul catindatului la dreptul cutumial :sefie de sectie , de dispensar, de clinica, bani.
Despre probitate, legalitate, egalitate de sanse, compatibilitate cu altii din alte tari in CE, cui ii mai pasa ?
Dupa ce s-a luat e bun luat. Se merge pana acolo incat pe aici se spune asa:,, Ce, nu NATO are interese aici? Ce, nu CE a dorit sa ne primeasca? Au ei ce lua de la noi….Ei sunt vinovati .Ei sunt mai rai ca noi…
Ramane sa vedem cum putem diagnostica acest comportament la nivelul
psihologiei maselor; G.Le Bon, Jung cat si recentul publicat in tara M.Scott Peck-cu a sa Psihologia Minciunii”. Poate gasim in Noica si in Cioran explicatii…
Doamna Doctor Marinela Olaroiu
Intrucat lucrez impreuna cu o reprezentanta IBM Corp (fundatie a companiei IBM) la un proiect pentru un Centru de sanatate mintala (poate numai Day Center – nu ne-am hotarat) va rog sa aveti amabilitatea sa ma sprijiniti cu expertiza dvs. Cateva sfaturi si linkuri mi-ar prinde bine. Mai multe va pot explica intr-o corespondenta directa. Daca sunteti amabila si doriti a ma sprijini; iata adresa mea: mircea5252@yahoo.fr
Cu stima