Paduchi rezistenti

Pe sectiile spitalului de psihiatrie unde lucrez sunt internati si pacienti in varsta cu o igiena corporala precara uneori culesi de pe strada sau din locuinte izolate. Acum trei ani am identificat si tratat cu succes un caz de scabie, spre uimirea colegilor care auzisera dar inca nu vazusera asa ceva. De atunci sunt chemata in consult ori de cate ori un pacient prezinta iritatii ale pielii care nu dispar in urma tratamentelor aplicate si inainte ca acesta sa fie trimis la dermatolog.

Cazurile de scabie si de pediculoza s-au inmultit in ultimii ani in Olanda. Prevalenta pediculozei capului in randul scolarilor variaza intre intre 2 si 10% si nu este influentata de anotimp. Cele mai vechi cuiburi de paduchi au fost gasite in Iudeea (7000 i.e.n.) iar mai tarziu au fost depistate la mumiile egiptene si la victimele eruptiei vulcanului Vezuviu in 79 e.n.

Odata cu inceperea anului scolar paduchii revin in actualitate. Citeam ziele trecute intr-un ziar despre decizia unei scoli de a trimite doua surori la care au fost depistati paduchi ai capului intr-o vacanta fortata de o saptamana. Parintii celor doua fete au protestat in public impotriva deciziei scolii si au afirmat ca ar fi incercat toate tratamentele recomandate dar fara vreun rezultat pozitiv.

Un motiv de ingrijorare pentru toti si inca o dovada ca paduchii au inceput sa devina din ce in ce mai rezistenti la tratamentele clasice si sa prefere capetele bine spalate.  Rezistenta paduchilor capului la Permethrin a fost dovedita in UK, SUA si Israel iar la Malathion in UK.

Tratamentul pentru pediculoza capului: pieptanat (cel putin 2 sptamani, cu pieptene des) , metode chimice (sampon, lotiuni, creme, spary pe baza de malathion, permetrine, etc; aplicatiile se repeta dupa 7 zile; contraindicat sugarilor , in timpul alaptatului), curatirea obiectelor din jur (spalatul hainelor, asternuturilor, pernelor, etc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *