Primariat, adieu!

Mi-am sustinut primariatul cu doi ani inainte de schimbarea mileniului si la 6 ani dupa ce devenisem specialist in medicina familiei fara sa fi facut rezidentiatul de 3 ani. Ca toti cei de varsta mea, a trebuit ca dupa terminarea facultatii sa urmez un stagiu obligatoriu si pentru ca dupa aceea nu am luat examenul ca sa devin specialist am fost repartizata la un dispensar de tara. Din pacate a urmat o perioada in care nu s-au mai sustinut rezidentiate iar schimbarea de regim din `89 m-a surprins in pozitia de medic de medicina generala la un dispensar din Sectorul Agricol Ilfov.

Examenul de primariat in medicina de familie l-am dat intr-un spital, cu un professor de medicina interna, supraspecializat in afectiuni renale, care fusese un timp practician in strainatate dar care se intorsese printre altele si pentru a se implica in politica. Din comisia de examen a mai facut parte si un medic primar de medicina familiei proaspat devenit instructor/formator in aceasta specialitate, din grupul celor care au facut un rezidentiat de 3 ani si care din acest motiv se considerau superiori ca pregatire in comparatie cu medicii de medicina generala care obtinusera specialitatea doar in urma unui examen de atestare, dupa multi ani de practica si ca o masura compensatorie. Conform regulamentelor in vigoare a trebuit sa examinez, sa pun diagnosticul si sa stabilesc tratamentul la unul dintre pacientii internati si care (am presupus!) ca se afla acolo tocmai pentru ca nu mai era de competenta unui medic de familie… Am obtinut o nota la limita pentru ca m-am incurcat in subtilitati academice la care n-am dat raspunsul corect. Dar am sustinut examenul pentru a avea ce trece in CV si pentru un salariu mai bun. Ca dovada ca am luat examenul mi s-a eliberat o jumatate de coala de hartie hartie scrisa la masina pe care de-a lungul anilor m-am straduit tot timpul sa o ‘’pastrez in viata” (adica sa am grija sa nu o expun prea mult la lumina sau sa o copiez prea des) si care acum face parte din arhiva personala. Astazi pot spune ca am pierdut o zi din viata si inca ceva timp cu pregatirea acestui examen dupa o bibliografie obligatorie formata din tratate de mult depasite dar scrise de universitarii vremii.

Cand am venit in Olanda am constatat ca de fapt un asemenea titlu, gradul de primar, nu exista si deci nu conteaza in CV. Doar diploma de medic, doctoratul (efectuat cu un profesor universitar cu reputatie internationala), publicatiile si anii de practica au fost luate in seama si au atarnat greu in cadrul procesului de recunoastere al diplomei de medic si la negocierea salariului atunci cand m-am angajat pentru prima oara.

In Olanda dar si in multe alte tari nu exista gradul de primar si nici de specialist. De exemplu, un medic de familie este prin definitie un specialist care din 5 in 5 ani trebuie sa se acrediteze daca doreste sa profeseze in aceasta specialitate. Pentru obtinerea acreditarii el trebuie ca in cei 5 ani sa lucreze un anumit numar de ore, sa faca un anumit numar de garzi si sa faca dovada unui anumit numar de ore de EMC (proces bine controlat astfel ca nu se pot obtine puncte pentru un abonament la o revista medicala sau o diploma de participare fara sa fi fost prezent tot timpul la manifestarea respectiva…).

Salarizarea unui medic de familie este in functie de unde lucreaza: daca are un grup de practica inregistrat este considerat liber intreprinzator si in functie de lista de servicii sau de cati pacienti si angajati are isi stabileste singur venitul; daca este angajat de o institutie medicala sau se afla in serviciul unui grup de practica (deci nu este proprietarul practicii unde lucreaza) atunci primeste un salariu pe care-l negociaza in functie de cate ore lucreaza, cate garzi face, ce experienta are, s.a.

PS: Zilele acestea m-am tot gandit de ce a fost si ar mai fi necesar primariatul ? Si s-ar putea sa fi gasit raspunsul: deoarece pana nu demult nu exista un adevarat sistem de EMC, de acreditare si de evaluarea a competentelor medicilor si nici un acces aproape nelimitat la informatia medicala via website-uri si publicatii scrise. Astazi exista toate acestea si personal nu cred ca examenul de primariat ar mai fi necesar. Inca nu a fost dovedit ca ar creste nivelul de competenta al medicilor iar organizarea lui costa pe toata lumea si timp si bani.

13 thoughts on “Primariat, adieu!

  1. Va multumesc mult Doamna Doctor pentru articol. Ati venit din afara sistemului actual romanesc pentru a pune degetul pe rana. Primariatul este un examen anacronic, costisitor, fara o metodologie clara, fara bibliografie clara, supusa aleatorului. Un examen nerecunoscut in Comunitatea Europeana. Nu se motiveaza prin EMC-uri intrucat astazi Colegiul Medicilor de obliga la reacreditare la 4 ani. Nici salarizarea nu este un argument solid. Pentru medicii din sistemul public a fi medic de specialitate este suficient. Toti trebuie sa aibe salarii comparabile.Poate sa ii departajeze un doctorat; garzile, vechimea in activitate. Nici in sistem universitar nu se justifica pentru ca acolo trebuie sa fie adoptate alte criterii: lucrari publicate, activitate didactica, doctorate, vechime…
    Nu inteleg de ce si Colegiul Medicilor si Corpul didactic romanesc se cramponeaza sa il sustina. El este si ilegal in prezent intrucat s-a organizat fara Ordin de Ministru al Sanatatii, si nu este prevazut in legea organica 95/2006 a Colegiului Medicilor. A fost deconsiliat de Directiva nr. 2005/36/CE; pe care MS a publicat-o pe situl sau http://www.ms.ro dar pe care a contrazis-o faptic. Nu mai am alte comentarii.

  2. Buna ziua! Ma intereseaza la ce adresa de e-mail va pot contacta. Va scriu din partea site-ului Paginamedicala, un site cu si pentru medici. Daca aveti disponibilitate puteti sa imi scrieti pe e-mail, in felul acesta pot avea si eu e-mailul dvs si va pot spune mai multe in privat. Va multumesc. Deosebita Consideratie

  3. Si cei care au primariatul si au invatat,ce fac? sa se stearga cu buretele peste acest titlu pt. care s-a invatat destul de mult.

  4. Stimate Narcis,
    Apreciez libertatea de opinie si comentariile constructive si politicoase si exista exemple pe aceasta pagina. Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc dar voi continua sa-mi dau cu parerea despre ceea ce cred de cuviinta. Si… era vorba despre Olanda si nu despre Belgia…
    Marinela Olaroiu

  5. Stimate Oprea,

    Va multumesc pentru comentariul cu iz de intrebare. Mai intii as face o ancheta si as intreba toti medicii cum gandesc despre aceasta problema dar o ancheta in care sa se prezinte si cateva variante de rezolvare a problemei inclusiv pastrarea acestui sistem de competenta si pe mai departe. Ancheta ar trebui facuta de o agentie specializata iar continutul anchetei ar trebui sa fie aprobat de reprezentanti ai celor care organizeaza primariatul si cu delegati reprezentativi ai asociatiilor profesionale.
    Am gandit cateva variante:
    #primariatul sa nu se mai organizeze, sa zicem incepand de anul viitor, iar pentru cei care l-au facut sa se echivaleze, sa zicem peste 2 ani, cu acreditarea obligatorie ceruta in specialitatea respectiva astfel incat toti medicii sa porneasca de la 0.
    #primariatul sa nu se mai organizeze, sa zicem incepand de anul viitor iar toti cei au sustinut examenul, indiferent de an, sa primeasca punctele necesarii certificarii in specialiatatea respectiva, si sa fie deci automat certificati pana la urmatorul termen.
    #rezilierea treptata a primaritului: daca cineva si-a sustinut primariatul acum 2 ani, atunci peste 8 ani (daca termenul de acreditare in specialitatea respectiva ar fi odata la cinci ani) va trebui sa se acrediteze din nou iar orele, punctele, etc. necesare sa inceapa sa le adune la cinci ani de la sustinerea primariatului. Cu alte cuvinte primariatul sa fie echivalat cu o certificare in specialitatea respectiva la cinci ani dupa ce a fost sustinut.
    Personal as merge pe prima varianta iar din momentul in care fiecare este la limita 0 ar trebui ca noul sistem de acreditare/certificare sa fie pus la punct si sa functioneze perfect.
    Este o solutie de compromis si din pacate prin nici o decizie nu va fi toata lumea multumita dar ar presupune mai putina birocratie decat rezilierea treptata.
    Personal cred ca acreditarea/certificarea in specialitatea respectiva odata la cativa ani este mult mai indicata pentru mentinerea unui nivel profesional crescut decat o combinatie de examen de cateva zile si acumularea de puncte/ore de EMC.
    Cu colegialitate,
    Marinela Olaroiu

  6. Pentru Doamna “Cristina”: iata adresa mea de e-mail: mircea5252@yahoo.fr
    Pentru Doamna dr Marinela Olaroiu si spre stiinta altor confrati care isi rezerva dreptul la anonimat. Ofer o poveste drept pilda. Acum 17 ani fiind la un stagiu de perfectionare la Paris la Clinica St Anne. CMME, am intrebat in mod naiv, pe seful de clinica universitara (este un grad specific francez pe durata de un an ce confera curicula si prestigiu): voi aveti examenul de grad: “medecin maire?” M-a intrebat contariat: “C’est quoi ca? Un mandat politique local pour pouvoir avoir acces au postes en publique? Est-ce que chez vous la psychiatrie est encore impliquee en politique comme au temps de Ceusescu? Ce rusine mi-a fost! Iata ca acest titlu nu este nici macar traductibil, nu vorbim de compatibilitatea cu altele. Este sinonim cu ce am patit la o prezentare de caz in care profesorul a adus o caseta video cu o pacienta care avea crize de tulburare de conversie insotite de polipnee si de mana de mamos. M-a intrebat si pe mine ce diagnostic stabilesc si cum il sustin. Am raspuns senin: “Spasmofilie”. Prof S.B. Lajeunesse (atunci sef de catedra la Univ Paris IX) mi-a spus taios: “monsieur ce diagnostique fait partie des analles de la medecine francaise des annees 60”
    Privitor la opinia legata de conversia in EMC a gradului de primar. Si asa el era convertit in 180 de credite; asa ca pare a fi destul. Predispune la lene si la ifose, pe timp de 3 ani si 1/2. In privinta discriminarii si incompatibilitatii acestui grad cu cel ce exista in CE. Anunt pe colegi ca m-am adresat in scris Strasburgului. Cererea mea este deschisa; va fi judecata si publicata de acestia cu numele meu integral si cu toate consecintele legale ce decurg din gestul meu (eu zic democratic).
    Se poate ca acest punct de vedere (al celor ce nu sustin primariatul) sa fie contrazis de instantele Europeene. Foarte bine. Cel mai bun sa castige. Asa este si democratic. Privitor la drepturi castigate. Din trecut nimeni nu ia drepturi. Ele se suprima in prezent. Este la fel ca si ce s-a intamplat cu grupele de munca. Nu mai exista in prezent. Le-a suprimat CE. Functioneaza numai numarul de ani acumulati si banii cotizati la pensie.
    Va rog sa va puneti in situatia paradoxala (stiintifico-fantastica chiar) in care un medic din Lituania (sa zicem) doreste sa se instaleze in calitate de medic specialist endocrinolog (cu o diploma de specializare pe care a obtinut-o in Germania) in Romania. Se scoate in Viata Medicala la concurs un post de medic “primar” endocrinolog la nu stiu care Spital sau Ambulatoriu de Specialitate. Pentru ca nu este primar i se interzice sa candideze? Dar nici in Germania, nici in tara sa nu exista acest grad profesional. In acest caz el va fi respins? Sau se va face cum se intampla des la noi, o derogare data de la MS, de la ASP, sau de la CM? Ceva in stil romananesc… Sau nu se va face si statul Roman va prierde iar la CEDO acel potential proces?
    A bon antandeur salut!

  7. Pentru “’Doamna Cristina””,
    Citindu-va am zambit mi-am amintit de multe din situatiile de incompatibilitate dintre sistemele medicale de exemplu sistemul olandez si cel romanesc si cu care a trebui sa ma obijnuiesc de cand sunt lucrez aici. Lucrez intr-un spital de psihiatrie iar termenul spasmofilie nu se foloseste iar cu termenul isterie sunt foarte prudenti deoarece poate fi stigmatizant.
    Stiam ca se compenseaza cu puncte, fantezia mea referitor la cum s-ar putea rezolva invita la gasirea unei solutii de compromis daca se va renunta la primariat. Nu putem generaliza, personal n-am investit prea mult imp in acest examen dar cu siguranta multi dintre cei care l-au sustinut s-au pregatit serios pentru asta. Sa renunti la ceva cu care te-ai nascut daca intre timp n-ai descoperit ceva mai bun cred ca nu este usor. Raman in continuare pentru renuntarea la primariat si pentru gandirea unui alt sistem de acreditare conform normelor europene in vigoare.
    Cat despre cazul medicului din Lituania: si eu am fost un fel de lituanian cu primariat!!! pentru olandezi si a trebuit sa trec peste niste bariere birocratice pana mi s-a recunoscut diploma. Acestea exista in orice sistem si sunt facute ca sa protejeze medicii autohtoni.
    Cu Strasbourgul va doresc mult succes si poate ne tineti la curent,
    A tout a l`heure!
    Dr Marinela Olaroiu

  8. Stimata Doamna Doctor
    Ma semenz. Ma numesc Mircea Dragan. Imi sum toate gesturile pe care le fac.Cum altii au fost duri cu mine in 91′ in Franta si Belgia si nu m-au primit decat ca ,, en fonction d’interne” cu clauze, stigme, renuntare la familie, ceeace m-a obligat sa ma reintorc in Romania; in timp ce magrebienii erau pastrati ,,en vertu des relations traditionelles…”asa sunt acum curtat de ei, la cei 56 de ani ce ii am.Atunci tanar si neeuropean, acum batran si european?…Soit disant? Si Westul are capriciile sale.Interesant este dece Romania nu stie sa-si cultive si sa-si tina intelectualitatea ; iar in ultimii ani si-o rejecteaza din ce in ce mai abitir?!Nu se aseamana oare aceasta perioada cu anii proletcultismului ? Poate face in acest sens cineva un studiu sociologic? Privitor la exemplele pe care le-am dat din epoca anilor 90′ cand am fost socat (prin admonestare) de Prof SB Lajeunesse asupra modului in care eu stabileam cu nonsalanta diagnostice abracaabrante cu care,, ma invatasem ” in tara.Tulburarea de conversie era atunci codificata numai in DSMIIIR. Isteria era codificata ca Nevroza isterica in CIM IX OMS .L’ Hysterie; exista si in cLasificarea INSERM.Ca nevroze histerique si ca trouble de personalite.Atunci cand diagnosticam acest cadru nosologic stigma nu ar trebui sa fie nici astazi perceputa .Asa cum nici Freud nu a perceput-o atunci cand a descris nevroza de angoasa (histerica) actuala.Eu am dovedit cognitiv(pentru mine-fara lucrare scrisa) clinic si psihoteraputic ca daca pacientului i se spune ca sufera de ISTERIE, si daca i se explica faptul ca termenul nu inseamna hister(uter) ci Histrion(actor) si ca el are ,, la belle indiference” ,ca el are beneficiu primar si secundar si ca el poate sa scape de stigma tocmai prin punerea sub controlul constient al miscarilor dinamice dintre instantele sale ; de cele mai multe ori el renunta si isi suprima simptomele de conversie.Nu e mai putin adevarat ca uneori dezvolta o pseudo psihosommatica alambicata.Mai vreau sa accentuez ca am scris primul text despre spasmofilie in mod intentionat.Majoritatea medicilor somaticieni , din cele mai diferite specialitati iatrogenizeaza, diagnosticand spasmofilia in loc de isterie si tratand cu Calciu si cu fixatori(D2, D3..) D.p.d.v. comportamental faptul intareste repetarea crizelor de conversie, beneficiul primar si secundar.Se consuma timp si bani inutili si la romani apar,, pensionitele”.Poate mult prea multe fata de alte sisteme de sanatate.Iata unul dintre motivele pentru care nu sunt bani in sanatate.Se cheltuie prea mult cu tulburarile de conversie si factice. Gratuitati…fara instante frenatorii.

  9. Stimate domnule Dragan,
    Despre Vest si capriciile sau despre cum isi cultiva fiecare intelectualii sale ar fi multe de spus, dar va propun sa oprim aici cu dicutiile. Voi reveni cat de curand pe blog cu un material despre o masura restriciva, a popos de consumul inutil de bani pentru anumite medicamente.
    Dr Marinela Olaroiu

  10. In Romania , primariatul MF se sustine cu profesori de alte specialitati, de obicei clinicieni internisti, obisnuiti cu multitudinea de paraclinice la indemana, si care nu au habar de medicina ambulatorie. Am 35 ani, doresc sa emigrez in Franta si consider primariatul inutil.

  11. Toti cei care comenteaza articolul lucreaza sau vor sa lucreze in strainatate!
    Dar pentru medicii romani primariatul conteaza pentru ca este o sansa de a fi platiti mai bine.Asa ca este normal ca dr Olaroiu sa nu o afecteze pentru ca in Olanda oricum medicii sunt platiti mai bine decat in Romania.
    Concluzia este ca examenul de primariat este foarte bun pentru ca este o verificare a cunostintelor si o sansa de a fi mai bine platit ca medic in Romania!

  12. Stimate Ovidiu,
    Imi pare rau dar nu pot fi de acord cu afirmatia dvs ca toti cei care au comentat articolul lucreaza sau vor sa lucreze in strainatate.
    Multi medici care lucreaza in tara gasesc primariatul depasit din multe puncte de vedere.
    Medicii din alte tari- inclusiv din Olanda- sunt mai bine platiti pentru ca stiu ce vor, sunt uniti si au stiut – chiar daca pentru un timp le-au scazut veniturile- sa renunte la modalitati de salarizare tip primariat sau acordare de concedii medicale.
    Verificarea cunostiintelor unui profesionist se face continuu, prin EMC , si nu printr-un examen odata la nu stiu cati ani, iar pentru a fi mai bine platiti medicii- sau mai bine zis asociatiile lor profesionale – trebuie sa aiba un job description clar si sa stie cat valoareaza fiecare act medical pe care-l presteaza.
    Imi mentin parerea ca primariatul nu face decat sa impiedice dezvoltarea profesionistilor din sanatate si stabilirea unui sistem corect de salarizare, de valorizare si de EMC. In plus este unul dintre motivele pentru care medicii tineri pleaca sa lucreze in alte tari unde daca sunt competenti pot avea aceleasi sanse promovare si venituri comparabile cu ale unui cu vechime si nu mai trebuie sa astepte primariatul.
    Dr M vd Heuvel-Olaroiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *