Pentru Cartea Recordurilor

Nu, inca nu s-a intrat in Cartea Recordurilor. Desi de la Revolutie si pana in prezent s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sanatatii Publice din Romania vreo 14 ministri (s-ar putea ca aceasta cifra sa nu fie cea reala, lucru pentru care-mi cer scuze) se pare ca in Grecia au fost si mai multi. Mai nou se pare ca situatia tinde sa se stabilizeze si ca mandatul detinut de actualul ministru este cel mai lung de la `89 si pana in prezent.

Ministrii si functionarii din ministerele sanatatii se schimba pretutindeni dar in tarile cu sisteme de sanatate bine definite si stabile reformele merg inainte.

Da, sunt toate sansele sa se intre in Cartea Recordurilor. Programul de evaluarea al starii de sanatate al populatie din Romania este aproape incheiat iar bilantul a fost de curand facut public. Din Riscograma(?!) celor care s-au prezentat la consult aflam ceea ce de fapt stia toata lumea (ca exsita riscul sa ne imbolnavim de diabet, de cancer si de vreo boala cardiovasculara….) si ceea ce de fapt nimeni nu are nevoie sa stie (distributia pe regiuni, intr-o perioada in care romanii migreaza continuu in afara si in interiorul granitelor…).

Nu am facut nici un secret din faptul ca am considerat de la inceput acest program megaloman, inutil, costisitor, lipsit de etica si creator de confuzii iar opiniile mele si ale catorva colegi (ce se pot din pacate numara pe degetele de la o mana) au fost deja publicate. As dori numai sa adaug ca acest bilant al starii de sanatate al populatiei este ca proportii si inutilitatea rezultatelor unic in lume si ca nici ‘’comunistii” nu au avut indrazneala si fantezia sa-l execute. Motiv pentru care consider ca ar merita sa intre in cartea recondurilor si sper ca se va gasi cineva sa-l propuna.

{Caz concret: Parintii mei au primit o scrisoare pentru a lua parte la acest screening si s-au prezentat cu ea la medicul de familie. Nu li s-a efectuat nici un control clinic (ceea ce nu i-a mirat pentru ca la inima ii asculta doar medicul cardiolog din policlinica privata unde se duc lunar) li s-au facut doar niste analize. Despre rezultate inca nu au auzit nimic si nici nu au fost informati ce sa faca pe mai departe. Amandoi sunt trecuti de 70 de ani si pentru ca sunt bolnavi cronici (AVC in antecedente, by-pass cornarian, FA, colesterolemie, valori crescute ale glucosei si terapie anticoagulanta) se duc periodic la dispensar pentru retete compensate dar de mule ori medicamentele le cumpara cu pretul integral pentru ca altfel nu le gasesc atunci cand au nevoie.}

Comunicatul despre bilantul screeningului publicat la inceputul lunii pe net este formulat destul de neclar…dar are un paragraf care naste sperante: ministerul a hotarat sa faca un screening pentru cancerul de col uterin la un grup tinta de femei. Toata lumea stie de ani de zile despre incidenta crescuta a cestui tip de cancer….

De fapt cu aceasta ar fi trebuit sa se inceapa ministerul investigarea starii de sanatate a populatiei Romaniei, cu screeninguri tintite pe anumite grupe de varsta si afectiuni.

Despre rezultatele mega screeningului sa speram ca se vor gasi bani sa fie tratate corespunzator persoanele depistate cu risc de a face o anuminta bolala pentru ca de fapt aceasta este finalitatea practica si mai ales etica a unui screening.

PS: m-a uimit lipsa de reactie fata de aceasta stirea cu bilantul publicata pe net, si m-a amuzat singura reactie (un mesaj spam poposit de auirea… ce a putut fi vazut pe 2.09.08 dupa care a fost sters) si anume cea a unui corean suparat, din care citez:…””But they did not work right. Suspicious to have been bought off… Financial crimes are expanding to the world”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *