Medicii si pompierii din Europa, cei mai de incredere profesionisti

Luna trecuta grupul GfK Custom Research (www.gfk.com), unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarilor de piata a comunicat rezultatul unei anchete efectuate in primavara acestui an in randul  cetatenilor din Europa si din SUA. Pentru calcularea indicelui de incredere pe care il are populatia in 20 de grupuri profesionale au fost intervievati in perioada martie-aprilie un numar de 19.760 de persoane din 19 tari europene si din SUA.

Europenii per total au declarat ca au cea mai mare incredere in pompieri si in medici si cea mai putina incredere in manageri, in cei din publicitate si in politicieni. Daca in USA pompierii ocupa primul loc in topul preferintelor cetatenilor, medicii se afla abia pe locul al  cincilea, foarte aproape de profesori dar dupa fortele armate si serviciul postal, care ocupa locul al doilea.

Cea mai mare incredere in medici o au cetatenii din Europa de Vest (84%)  fata de cei din Europa Centrala si de Est (78%).  In general in Europa cea mai mare incredere in medici o au cetatenii turci (93%) urmati de cehi (92%) si de olandezi si suedezi la egalitate (91%) iar cea mai scazuta incredere o au grecii (51%).

Increderea in medici a cetatenilor din Romania este de 75%, mult mai scazuta decat cea pe care o au pentru pompieri (94%), fortele armate (90%), serviciul postal (89%) sau profesori (85%).

In ce masura poate cercetarea de piata reflecta sau poate influenta realitatea este uneori greu de spus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *