Originalitate inutila

Guvernul roman propune un nou model de salarizare al medicilor conform unor indicatori specifici de preformanta…

Impactul social asteptat de la un asemenea act normativ ar fi cresterea veniturilor si a satisfactiei profesionale a medicilor ceea ce va determina stabilitatea acestei categorii in sistem si diminuarea exodului de medici specialisti in strainatate.

Din curiozitate am deschis Pub-Med-ul si am cautat studii ancheta despre satisfactia profesionala a medicilor folosind cuvintele cheie: physician satisfaction. Se pare ca satisfactia medicilor este un indicator multidimensional care nu este legat de sex sau de varsta si nu este intotdeauna determinat de factorii economici sau de nivelul salariilor. Medicii din rural considera relatia cu pacientii, functionarea in comunitati mici, pastrarea autonomiei si accesul la informatii cei mai importanti factori pentru atingerea gradului de satisfactie optim. Nivelul incarcaturii emotionale si a stresului profesional, cuantumul birocratiei, gradul de implicare in luarea deciziilor care ii privesc, balanta optima dintre tipul de lucru si cel acordat familiei sau hobby-urilor, calitatea si timpul acordat educatiei medicale continue, respectul colegilor si al societatii sunt de asemenea considerate extreme de importante.

Propunerea unui model de salarizare pe puncte mi se pare mai mult decat penibila si insultatoare pentru corpul medical iar efectul va fi cu singuranta altul dect cel scontat: stimularea emigrarii masive a medicilor care pana acum inca nu s-au gandit sa o faca. Si in Romania veniturile legale ale personalului medical ar trebui sa fie suficient de ridicate astfel incat sa le permita un nivel de viata decent si o functionare autonoma. Nici un sistem de sanatate din lume nu a reusit imbunatatirea calitatii serviciilor medicale cu un contingent de medici nesatifacuti profesional. De aceea in multe tari se efectueaza anchete periodice in randul profesionistilor din sanatate pentru a masura gradul de satisfactie si pentru a-se defini politica sanitara.

Am citit de curand intr-o revista romana de literatura o reflectie care se referea la organizarea bacalaureatului din acest an si care se potriveste de minune si pentru aceasta situatie. De ce incearca romanii sa fie originali cand in jurul lor exista suficiente surse de inspiratie pentru a rezolva o anumita problema? Know-how-ul este produs de export/import si oriunde in lume este de competenta consilierilor sa-l indentifice si sa-l propuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *