Modelul olandez: obiect de studiu

Nu stiam ca am privilegiul sa functionez ca medic in cel mai apreciat si la moda sistem de sanatate din lume. Am aflat intimplator rasfoind paginile revistei Lancet din 12 iulie a.c. Conform unei analize publicate sub titlul Is the future Dutch?, olandezii ar fi gasit reteta de aur pentru a reforma sistemul de sanatate. Dupa parerea mea o mare parte dintre ingredientele reusitei o reprezinta utilizarea corecta de catre politicienii din sanatate a intelesului unor verbe: a analiza, a comunica, a indrazni, a negocia si a implementa.

Astfel: Au analizat ceea ce s-a intimplat in ultimii 20 de ani si au ajuns la concluzia ca populatia trebuie corect informata despre costurile serviciilor din sanatate si ca trebuie introdusa economia de piata dar nu oricum. Au comunicat rezultatele analizei organizatiilor profesionale si opiniei publice, impreuna cu un plan de actiune bine motivat. Au indraznit sa pastreze sistemul solidaritatii si sa convinga pe toti adultii sa se asigure si pe toti asiguratorii sa ofere populatiei o polita de asigurare universala la acelasi prêt si nediscriminatorie pe considerente de varsta sau boala. Au negociat in primul rand cu producatorii de medicamente generice (carora le-a fost scazut pretul cu vreo 40%….) si apoi cu casele de asigurari (care sunt private dar care au acceptat sa actioneaze si in beneficiul public). Au implementat schimbarile cuvenite chiar daca nu toata lumea a fost pe deplin multumita.

Desigur mai sunt cateva amanunte care au contribut la reusita reformei: #populatia este bine informata si preocupata de calitatea ingrijirilor medicale, de costurile sanatatii si a politelor de asigurare; #reprezentantii asociatiilor profesionistilor din sanatate stiu ce vor si sunt parteneri obligatorii in procesul de luare a deciziilor.

N-am uitat de unde am plecat si ma intreb daca succesul modelului olandez este efectul pe termen lung al educatiei si/sau mult apelata ”vointa politica”?

PS: implementarea acestei reforme considerate de succes a fost initiata in 2006 de catre penultimul ministru al sanatatii, de profesie economist…

One thought on “Modelul olandez: obiect de studiu

  1. Pana la urma, marele secret al acestei reusite este, dupa parerea mea”comunicarea”…faptul ca noi, romanii, am preluat un sistem de reforma considerat a fi neperformant de insisi utilizatorii si beneficiarii germani, n-ar fi chiar asa o problema, ca se pot aduce din mers imbunatatiri, dar lipsa de comunicare a adevaratelor cheltuieli necesare pentru servicii medicale de calitate, precum si prelungirea sloganului comunist ca asistenta medicala este gratuita, reprezinta dupa parerea mea cea mai mare piedica in realizarea unui consens intre pacient si medic.La toate acestea se adauga scenarita de care suferim toti, si mai scoliti si mai putin scoliti, lipsa de incredere in noi insine si implicit in cei care ne conduc si nu in ultimul rand campania de denigrare generala in presa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *